Darrieumerlou wint vijfde non-stop elfstedentocht peddelen

Een week lang bewegen staande peddelaars (suppers) zich over de Friese wateren. Zaterdag zijn de atleten vertrokken met de non-stopversie. Darrieumerlou was als eerste terug zondag. Woensdag vertrekken de deelnemers aan de etappe-variant.

De non-stopversie kreeg zondag kort na het middaguur zijn winnaar. De Fransman Olivier Darrieumerlou kwam na 24 uur, 27 minuten en 8 seconden onder de Noorderbrug door bij de Wissedwinger. Dat was dertig seconden sneller dan Niek van der Linde. Darrieumerlou deed voor de de derde keer mee en eindigde vorig jaar als tweede achter Van der Linde.

SUP staat voor stand up paddling , staand peddelen op een surfboard. Om 6, 9 en 11 uur vertrokken vanuit de Prinsentuin de eerste deelnemers. Ze krijgen maximaal 39 uur om de 200 kilometer te paddelen. Drie van hen doen aan zogenaamd prone paddling , zij verplaatsen zich liggend op hun buik op de SUP-plank. Zondag worden ze terug verwacht. De suppers dragen een GPS-systeem met zich mee en kunnen zo overal ter wereld online gevolgd worden .

Bijzonder moment de eerste dag was dat Maarten van der Weijden de suppers kort vergezelde. De zwemmer wilde, die 's ochtends even in Burdaard terug was waar hij zijn 11Stedenzwemtocht beëindigde, wilde Mike Kranenburg een hart onder de riem. Die doet voor de zesde keer mee aan de non-stopvariant en is met hetzelfde doel gestart als waarmee Maarten aan zijn zwemtocht begon, geld inzamelen voor kankeronderzoek.

Etappetocht

Op woensdag begint de vijfdaagse versie van de Sup11stedentocht. Met meer dan 130 deelnemers vanuit 30 verschillende landen, waaronder Panama, Turkije en Rusland (eerste vrouwelijke paddelaar), Singapore, Argentinië, Zuid-Afrika, China, de Verenigde Staten, Polen, Spanje en Tahiti. De tour-peddelaars starten om 8.30 uur, de wedstrijd vrouwen om 9.15 uur, de teams en 40+ mannen om 9.30 uur en de snelste mannen om 9.45 uur.

De etappes:

Woensdag 5 september, Leeuwarden

Donderdag 6 september, Sloten

Vrijdag 7 september, Workum

Zaterdag 8 september, Franeker

Zondag 9 september, Dokkum

De atleten peddelen 200 kilometer in 5 dagen waarbij weercondities kunnen variëren. De vooruitzichten lijken voor deze tiende editie goed.

Ontstaan

In 2008 kwam Anne-Marie Reichman in contact met de sport Stand Up Paddle (SUP) op Hawaï waar ze het grootste deel van het jaar woonde. Datzelfde najaar heeft de atlete, geboren en getogen in Friesland, de originele elfstedentochtroute op haar SUP-board volbracht. Een droom om de Elfstedentocht te volbrengen, kwam hiermee uit.  Het jaar daarna hebben twintig professionele watersporters haar vergezeld op uitnodiging: de SUP11 City Tour was geboren.

Recordpoging

Na de finish op zondag 9 september in de Prinsentuin wordt een poging gedaan om het Russische record te verbreken van 844 peddelaars tegelijk op het water. 1000 peddelaars is het streven. De recordpoging start vanaf 15.00 uur.

Appgebruikers klikken hier voor de video.

Nieuws

menu