Daling coronabesmettingen houdt niet aan in Friesland: al drie weken sprake van stagnatie

Een wattenstaaf voor het afnemen van een coronatest.

Een wattenstaaf voor het afnemen van een coronatest. FOTO MARCEL JURIAN DE JONG

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is in Friesland afgelopen week weer licht gestegen. De lichte daling van een week eerder heeft geen vervolg gekregen.

Er testten de voorbije zeven dagen 703 inwoners van Friesland positief, tegen 672 een week eerder. Het beeld van stagnatie is nu drie weken aan de gang. Het aantal vastgestelde besmettingen schommelt die periode dagelijks rond de honderd. Daarvoor was eenmalig een week sprake van een forse daling, volgens veel deskundigen veroorzaakt door de herfstvakantie.

Lees ook | Op deze interactieve kaart zie je in één oogopslag waar het aantal coronabesmettingen afneemt in Friesland

GGD Fryslân meldt dat ongeveer een kwart van de besmette personen zestig jaar of ouder. Van de 703 vastgestelde besmettingen waren 51 bewoner van een verpleeg- of verzorgingshuis en waren 43 medewerkers van de ouderenzorg.

83 scholieren en studenten positief, van wie 7 basisschoolleerlingen

Op scholen testten vorige week 83 scholieren en studenten positief, vergelijkbaar met vorige week. In zeven gevallen ging het om basisschoolleerlingen. Volgens GGD Fryslân blijkt uit onderzoek van een speciaal onderwijsteam van bron- en contactonderzoekers dat leerlingen tot 18 jaar de besmetting meestal niet op school oplopen.

GGD Fryslân adviseert alleen leerlingen in quarantaine te gaan als ze zeer intensief contact hebben gehad met een positieve klasgenoot. Dat is volgens de GGD conform landelijke richtlijnen.

In de voorbije week zijn in Friesland negen nieuwe coronadoden bijgeschreven. Er zijn nu officieel exact even veel Friezen aan covid-19 overleden tijdens de tweede golf, als tijdens de eerste golf: 69, in totaal 138. Officieus zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo’n twee keer zoveel inwoners van Friesland aan covid-19 bezweken. Het CBS baseert zich onder meer op cijfers voor oversterfte.

Súdwest-Fryslân voor zevende week op rij zwaarst getroffen gemeente

In Friesland blijft Súdwest-Fryslân al zeven weken achtereen de gemeente waar relatief de meeste besmettingen worden vastgesteld. Het virus is in deze gemeente een flink aantal zorginstellingen binnengeslopen. Afgelopen week werden woonzorgcentra in Makkum en Witmarsum getroffen door een uitbraak.

Volgens GGD Fryslân is 27 procent van alle besmettingen vorige week vastgesteld in Súdwest-Fryslân. Dit zijn de weekcijfers per gemeente, met tussen haakjes de positieve gevallen van de voorgaande week: Súdwest-Fryslân 191 (164), Leeuwarden 92 (128), Noardeast-Fryslân 64 (38), De Fryske Marren 55 (40), Smallingerland 49 (35), Opsterland 35 (25), Waadhoeke 33 (49), Ooststellingwerf 30 (55), Heerenveen 29 (43), Weststellingwerf 29 (23), Achtkarspelen 28 (22), Tytsjerksteradiel 25 (23), Dantumadiel 21 (16), Harlingen 21 (7), Ameland 1 (0), Terschelling 0 (3), Vlieland 0 (0) en Schiermonnikoog 0 (0).

Afgaande op de rioolwatermetingen is het virus in Súdwest-Fryslân mogelijk eindelijk op zijn retour. In Bolsward wordt nog iets boven het Friese gemiddelde aan coronavirusdeeltjes waargenomen, maar in Sneek, Workum en Warns ligt dit er duidelijk onder.

Volgens de laatste gegevens worden verhoudingsgewijs de meeste virusdeeltjes gevonden rond de zuiveringen van Burdaard en Heerenveen. Het gaat niet om verontrustend hoge hoeveelheden. Wat virusdeeltjes betreft is het momenteel nergens zo rustig als in veiligheidsregio Friesland. In Flevoland, de ‘donkerst gekleurde’ regio, zijn bijvoorbeeld naar verhouding tien keer zoveel virusdeeltjes aangetroffen in de rioolwaterzuivering.

Tot nu toe blijken de rioolwatermetingen in Friesland een uitstekende voorspeller van uitbraken. Zo waren de uitbraken in een Talant-locatie in Damwâld, in de verpleeghuizen in Sneek en Bolsward, op Vlieland en Terschelling en in de gehandicapteninstelling Olmen Es in Appelscha achteraf al zichtbaar in de flink hogere aantallen virusdeeltjes in de omliggende zuiveringen.

Ziekenhuisbeddenbezetting neemt iets af

De bezetting van de ziekenhuisbedden is iets lager dan een week geleden, blijkt vrijdagochtend uit de cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Er liggen momenteel 53 covid-19-patiënten in de vier Friese ziekenhuizen, van wie 15 op de intensive care. Een week eerder waren dat er 58, van wie 14 op de ic. Het aandeel patiënten uit andere delen van het land in de noordelijke ziekenhuizen neemt wel af: met 13 procent ten opzichte van vorige week.