Daling Friese corona-besmettingen vlakt af, flink meer besmettingen onder zeventigplussers

Het coronavirus. FOTO EPA

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is afgelopen week in Friesland verder gedaald, tot 1182. Het is de tweede week op rij dat de besmettingen afnemen, maar de dalende trend lijkt niet door te zetten.

Ten opzichte van de vorige week neemt het aantal positieve gevallen slechts beperkt af, met minder dan 10 procent af. De laatste twee dagen lag het aantal positieve gevallen alweer hoger dan een week eerder.

Lees ook | Acute Zorg Netwerk Noord-Nederland: aantal vaccinaties per dag stijgt. Daarmee ontstaat ruimt voor opschaling reguliere zorg

Flink meer besmettingen onder zeventigplussers

Bovendien neemt het aantal zeventigplussers dat besmet is geraakt wel toe, met 40 procent: van 85 naar 154. Dit baart GGD Fryslân zorgen. Dit heeft deels te maken met intensieve testcampagnes in enkele woonzorgcentra waar uitbraken zijn. Bij deze uitbraken speelt de besmettelijkere Britse variant een rol, meldt de GGD.

Daarnaast ligt het aantal Friezen dat zich laat testen een stuk lager dan eind december en begin januari. Hierdoor komen minder positieve gevallen aan het licht, al kan het ook zijn dat er minder mensen met klachten rond lopen. Afgelopen week lieten 7866 mensen zich door de GGD testen, zeshonderd minder dan een week eerder. Mogelijk is de testbereidheid afgenomen vanwege ophef over datalekken bij de GGD. 11 procent van de gevallen bracht een positieve uitslag aan het licht, iets minder dan de voorgaande week.

Er zijn inmiddels zo’n 10.000 Friezen gevaccineerd door de GGD. Daar bovenop zijn in de ziekenhuizen en de verpleeghuizen enkele duizenden medewerkers, huisartsen en bewoners gevaccineerd. Komende week worden door de GGD in het vaccinatiecentrum in Leeuwarden duizend prikken per dag gezet: 325 zorgmedewerkers en 700 thuiswonende ouderen vanaf tachtig jaar.

Grootste toename besmettingen in Tytsjerksteradiel, grootste afname in Heerenveen

In Tytsjerksteradiel nam het aantal positieve gevallen afgelopen week procentueel het meest toe. Daar is massaal getest in woonzorgcentrum Berchhiem in Burgum. In dertien gemeenten daalde het aantal gevonden besmettingen. In Heerenveen is sprake van bijna een halvering.

Het aantal nieuwe positieve tests in de gemeenten in de afgelopen week (tussen haakjes de vorige week): Súdwest-Fryslân 217 (203), Leeuwarden 136 (178), Tytsjerksteradiel 121 (87), Achtkarspelen 106 (151), De Fryske Marren 99 (81), Smallingerland 98 (111), Noardeast-Fryslân 85 (89), Heerenveen 57 (95), Weststellingwerf 54 (51), Opsterland 52 (81), Dantumadiel 50 (61), Waadhoeke 41 (43), Ooststellingwerf 30 (45), Harlingen 10 (23), Vlieland 4 (5), Ameland 2 (0), Terschelling 1 (1) en Schiermonnikoog 0 (1).

Beddenbezetting ziekenhuizen stabiel

De beddenbezetting in de ziekenhuizen is iets afgenomen, blijkt uit het meest recente overzicht van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. Er liggen 71 covid-patiënten in een Fries ziekenhuisbed, waarvan 21 op de intensive care. Dat zijn er drie minder dan een week eerder. Het aandeel patiënten van buiten de regio is nagenoeg gelijk, dat is nu 18 procent.

Het aantal gemelde overledenen die positief getest waren lag opnieuw hoger dan ooit gemeld. Het waren vorige week dertig, één meer dan de 29 die vorige week zijn gemeld.

Lees ook | Veel nuances bij stijgend aantal ‘corona-doden’ in Friesland

Nieuws

menu