LC dagoverzicht - 30 oktober | Aantal nieuwe coronabesmettingen daalt in Friesland, maar er heerst nog geen optimisme

FOTO ANP

De coronapandemie begint in Noord-Nederland duidelijk af te nemen. Het reproductiecijfer, de R, zit al ruim een week onder de 1. Het aantal nieuwe coronabesmettingen daalt in Friesland, maar het aantal besmettingen in de zorginstellingen loopt op. Ziekenhuizen Tjongerschans en MCL en zorggroep Noorderbreedte wachten niet de besluitvorming van het ministerie van Volksgezondheid af. Hun medewerkers krijgen in november de veelbesproken zorgbonus van duizend euro. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste nieuws van de afgelopen 24 uur.

Het is de tweede week op rij dat het aantal vastgestelde nieuwe besmettingen met het coronavirus onder inwoners van Friesland daalt. Toch waakt de GGD voor optimisme over de dalende trend, de besmettingen onder ouderen in verzorgings- en verpleeghuizen lopen op.

De afgelopen week testten 925 Friezen positief, tegen 1051 de voorgaande week. Van de besmette personen was bijna een kwart zestig jaar of ouder. Het aantal door Covid-19 overleden Friezen blijft verdubbelen. Afgelopen week werden negen slachtoffers gemeld, tegenover vier de week daarvoor. De afname van het aantal besmettingen lijkt goed nieuws, maar er zijn voorbehouden.

Ook viroloog Alex Friedrich is nog niet optimistisch. Op de afdeling van Friedrich in het UMCG wordt steeds opnieuw het reproductiecijfer voor het Noorden berekend, zoals het RIVM dat voor Nederland als geheel doet. Landelijk zit de R nog boven de 1. Het Noorden zit op een R van 0,9. In Friesland en in Groningen is die zelfs 0,8. ,,Het ziet er goed uit, maar we moeten dit nog een ruime week volhouden. Dan zou ik pas optimistisch zijn’’, zegt arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG.

Bij de GGD zijn in de 24 uur voorafgaand aan vrijdag 149 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Friesland. Woensdag waren dat er 122. Het cijfer is hoger dan in de voorgaande dagen. Dat komt volgens het RIVM deels door nameldingen als gevolg van de ict-storing eerder deze week. Ook werden meer tests afgenomen. Er is vrijdag 1 nieuw sterfgeval gemeld. Het gaat om een inwoner van de gemeente De Fryske Marren. Het aantal bij de GGD geregistreerde ziekenhuisopnames bleef gelijk: 170.

Bekijk alle actuele data over het virus in dit artikel.

Op bedrijventerrein De Zwette in Leeuwarden opent groothandel Laboclean maandag een Covid-19 snelteststraat. De groothandel maakt gebruik van de sneltest van Amerikaanse fabrikant Abbott. De uitslag van de test is na 15 minuten binnen. De testen worden afgenomen door getrainde zorgprofessionals en alles gebeurt onder supervisie van een BIG-geregistreerde arts, zo stelt Laboclean.

Overal in het land schieten snelteststraten als paddenstoelen uit de grond. Het staat ondernemers vrij zo’n teststraat te beginnen, zegt woordvoerder Marcel de Jong van GGD Fryslân. „Toch doen we wel een beroep op mensen om bij ons te blijven testen. Zo’n sneltest geeft nog niet zo’n betrouwbaar beeld als een langdurige test, het kan ook een verkeerde uitslag geven.”

Medewerkers van Ziekenhuizen Tjongerschans en MCL en zorggroep Noorderbreedte, onderdeel van Zorgpartners Friesland, zien in november en december de veelbesproken zorgbonus van duizend euro op hun rekening verschijnen. De drie organisaties wachten hiermee niet de besluitvorming van het ministerie van Volksgezondheid af. „Wij willen niet langer wachten. Wij kunnen niet alleen maar vragen, soms moet je ook geven”, stelt voorzitter Patrick Vink namens de Raad van Bestuur van het MCL.

In de ouderenzorg zijn de personeelstekorten zo nijpend dat zorgorganisaties de noodlok luiden. ,,De situatie is niet veel langer houdbaar”, stelt ouderenzorgorganisatie ActiZ. Iedereen die komende weken zijn handen vrij heeft - zorgachtergrond of niet - wordt opgeroepen zich te melden bij Extra handen voor de zorg. ,In een spoedcursus van een week, de Nationale Zorgklas, kunnen we mensen snel klaarstomen om te helpen bij de verzorging’’, zegt woordvoerder Eric Bosman van ActiZ.

Goed nieuws voor touringcarbedrijf Dalstra Reizen in Surhuisterveen, de familie Dalstra maakt een doorstart. De doorstart vindt vooralsnog, vanwege de coronacrisis, plaats zonder medewerkers. De familie Dalstra zal eerst zelf de activiteiten voortzetten en de ritten uitvoeren. Het gaat in deze tijd voornamelijk om schoolvervoer. Zodra de markt weer aantrekt, neemt Dalstra weer personeel aan.


En verder in het nieuws:

* Na een zwaar tegenvallend 2019 lijkt NDC mediagroep de weg omhoog te hebben gevonden. Het bereik (vooral online) groeit snel. De advertentie-inkomsten liggen op dit moment, ondanks de coronacrisis, hoger dan een jaar geleden .

* In overleg met de GGD is besloten dat bewoners van woonzorgcentrum De Hofwijck in Leeuwarden twee dagen langer in quarantaine moeten blijven.

* Het voormalige gemeentehuis in Kollum, dat voor 1,6 miljoen euro te koop staat, wordt alsnog verkocht aan Fotocadeau.

* Een nieuwe president voor rechtbank Noord-Nederland : de 61-jarige Fred van der Winkel is voorgedragen bij de minister van Justitie en Veiligheid.

* Met het Noorden als aanjager is de Nederlandse waterstofeconomie op termijn goed voor 100.000 banen. Noord-Nederland: Overheid pak nu door op waterstof, er staan miljarden op het spel.

* De Tweede Kamerverkiezingen in maart worden uitgesmeerd over drie dagen. Ook krijgen 70-plussers vanwege de coronacrisis de mogelijkheid om per post te stemmen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan het AD.

Tip van de redactie:

* ‘Sint Maarten Sint Maarten, de koeien hebben staarten...’ Je zingt het zo uit volle borst mee. Maar let op, het coronavirus zorgt ervoor dat het lampionlopen wel een beetje anders moet dan in eerdere jaren. Lees hier hoe je verantwoord Sint Maarten viert.

* In Memoriam | Kaatsgigant, voetballegende, man van weinig woorden: Dirk ‘Dicky’ van der Zee overleed 10 oktober.

* Het schaatsseizoen is vandaag in Thialf van start gegaan, maar wel anders dan anders. Geen publiek, geen wereldbekerwedstrijden, maar wel een NK afstanden waarop de Nederlandse titels verdeeld worden. Bekijk hier het programma.

* De berenactie van SC Heerenveen ging afgelopen week de hele wereld over. Ook in Polen bleef de actie niet onopgemerkt. Middels een videoboodschap aan de club meldt oud-speler Paweł Wojciechowski dat zijn club Górnik Łęczna ook een berenactie is gestart.


Tot slot nog even dit: De komende tijd experimenteren we met de vorm en inhoud van het dagoverzicht. Zo hopen we deze rubriek nog meer aan te laten sluiten op de wensen van u, de lezer. Om daar inzicht in te krijgen, vragen we u om onderstaande enquête in te vullen. Alvast bedankt.

Nieuws

menu