Waarom de Leeuwarder Courant actievoert voor mensen in Oekraïne

De 8-jarige Dima uit Irpin speelt bij het licht van led-lampen op batterijen tijdens de zoveelste uitval van de stroom Oleg Svetlichnyy

Hoe (over)leef je in de winter, als er dagenlang geen stroom, verwarming of water beschikbaar is? Wat is er nodig en wat kan je doen? Verslaggever Patrick van ’t Haar correspondeert met Oekraïners over leven in de winter.

,,Als je wilt weten hoe het leven hier nu is, zou je naar het bos moeten gaan en een grot zoeken. Daar verblijf je dan met alleen wat warme kleren, wat lucifers en eten dat je op een klein vuurtje klaar kunt maken. Blijf een paar dagen in die grot, en dan heb je een idee hoe het leven hier is. Alleen, jij weet dan dat je na een paar dagen weer naar je warme huis kan. Maar voor miljoenen Oekraïeners zit dat er dus niet in”, schrijft Viktoria Vorontsova uit Kiev.

,,Of een ander voorbeeld. Stel je voor dat je gezin niet alleen zonder elektriciteit zit, maar ook helemaal zonder communicatiemiddelen. En je bent zelf ver weg en je wilt weten hoe het met ze gaat. En dat contact is niet mogelijk, hoe voel je je dan?

Serhii Ladovchyn uit Irpin kocht deze zomer al een generator. ,,Na de Russische aanvallen op elektriciteitscentrales werd het zwaar. Onze generator deed het niet, en we wachten nu al weken tot die gerepareerd is. Ik maak me vooral zorgen als ik op een transport met humanitaire hulp naar de bevrijde gebieden ben. Dat mijn gezin zonder licht, warmte, water en communicatie achterblijft.”

Doneren

De Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden zamelen geld en goederen in voor de bevolking van Oekraïne. Meer informatie en doneren? https://whydonate.nl/nl/fundraising/help-oekraine-nu

Accu’s en powerbanks zijn leeg

,,We krijgen pas de 22ste of 23ste weer stroom zoals het er nu uitziet”, appt Oleg Svetlichnyy, eveneens uit Irpin. ,,Vanaf 19 december zitten we zonder stroom en onze accu’s en powerbanks zijn nu wel leeg, de temperatuur in het appartement daalt.” Met de accu’s en omvormers wist Oleg tot nu toe de cv-ketel te voeden zodat er regelmatig verwarming en warm water is. ,,Ik neem de accu’s mee naar het werk om ze daar op te laden. Als daar wel stroom is.”

Leonid Zehbrovskyi uit Irpin maakt zich grote zorgen om de kinderen. ,,Omdat er een constante dreiging is van raket- en droneaanvallen vindt onderwijs grotendeels thuis plaats. Maar hoe doe je dat zonder elektriciteit en internet? Kinderen lopen een grote leerachterstand op.”

,,Als er gas is, is mijn huis nog te verwarmen en heb ik warm water.” Vertelt Roman Ilitsky uit Irpin. ,,In Kiev is de situatie veel erger. Met het wegvallen van de elektriciteit in veel huizen verdwijnt niet alleen warm, maar ook koud water, en dat is meteen een probleem met het toilet. Veel mensen leggen van tevoren een voorraad water aan. Ik heb altijd een vat water van 40 liter in het toilet staan. Er is ook altijd 50 liter drinkwater in huis.”

Nu is elke hulp aan ons land een belangrijke bijdrage aan de gemeenschappelijke overwinning. Wij danken u oprecht voor uw grote hart en voor de hulp. Tegenwoordig is er behoefte aan generatoren, energiebanken en andere apparaten die elektriciteit kunnen geven. Er is ook behoefte aan warme kleding en voedsel voor de bevrijde gebieden. Fedir

,,We hebben hout opgeslagen zodat we de open haard kunnen gebruiken. En we hebben een kleine generator die we aanzetten als er langer dan vijf uur geen stroom is. Op een campinggasstelletje koken we”, vult Fedir Shtukaturov aan.

In de onlangs bevrijde gebieden in bijvoorbeeld de regio’s Kharkiv en Cherson is de situatie nog vele malen moeilijker, weten Roman, Sergey, Leonid en Fedir uit ervaring. Alle vier brengen ze als vrijwilligers hulpgoederen naar de zwaar getroffen dorpen en steden die net bevrijd zijn.

,,De mensen in de bevrijde gebieden zijn altijd erg blij als ze ons zien. Hun leven onder de bezetting was ontzettend zwaar. Ze hebben voedsel en warme kleding nodig. De bewoners van het platteland proberen de schade te herstellen en bewerkten tot de winter kwam het land, vertelt Fedir. ,,In de steden is het moeilijker. Door het gebrek aan stroom komt de stad niet meer op gang, blijven bedrijven dicht. Maar alles is beter dan leven onder de Russen.”

,,In Kherson, Izyum en andere steden overleven de mensen zo goed mogelijk. De helft van Kherson wordt verwarmd, in sommige gebieden is er geen water of gas. De mensen verwarmen de gebouwen met elektrische kachels, als er elektriciteit is.” Alles is heel moeilijk, vervolgt Roman.

Punten van Onoverwinnelijkheid

,,Nu maken ze in alle steden ‘Punten van Onoverwinnelijkheid’. Dat zijn grote tenten met verwarming, water, koekjes, een plek voor kinderen, elektrische generatoren, warme thee. Mensen kunnen hun telefoon opladen en gebruik maken van internet.”

,,We waren in Irpin wel wat gewend”, besluit Serhii. ,,Maar nadat ik de bezette gebieden had bezocht... Als je ziet hoe mensen maandenlang overleven zonder licht, zonder verwarming, zonder communicatie en wachten op de overwinning van Oekraïne, dan dank je God, de strijdkrachten, en de elektriciens die buitengewoon werk leveren. We beseffen ieder moment dat het land in oorlog is. En dat het een test is voor alle Oekraïeners.”

Nieuws

menu