D66 wil opheldering over gaswinning in de Wadden na conclusie Unesco

Zonsondergang aan de horizon van de Waddenzee. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

D66 wil op korte termijn meer duidelijkheid van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) over de gevolgen van een reactie van Unesco op gaswinning onder de Waddenzee.

Unesco liet als bewaker van werelderfgoed onlangs weten er niet van overtuigd te zijn dat mijnbouw weinig invloed heeft op de natuurwaarden, evenals natuurorganisatie en onafhankelijk adviseur IUCN. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot heeft hierover negen Kamervragen gesteld.

De Groot stelt onder meer dat de conclusie van Unesco en IUCN aantoont dat er redelijke wetenschappelijke twijfel bestaat over de impact van gaswinning op de natuurwaarden in de Wadden en wil weten of de minister dat met hem eens is.

Ook wil hij weten hoe de minister juridische verplichtingen op grond van het Werelderfgoedverdrag nakomt bij haar oordeel over de aanvraag van de NAM voor gaswinning onder de Waddenzee, sinds 2009 Werelderfgoed. D66 wil de antwoorden voor 2 juni. Dan staat er een commissiedebat over mijnbouw gepland. De minister liet vrijdag weten een oordeel over definitieve gaswinning vanaf Ternaard over de zomer te tillen.

Nieuws

menu