D66 wil 6000 windmolens en waterstofeilanden op Noordzee

D66 ziet grote kansen op het gebied van groene waterstof. Energie-eilanden op zee moeten zorgen voor de productie en opslag hiervan. Foto: Evert-Jan Daniels

D66 wil de opwekking van duurzame energie in Nederland een enorme zet geven en 6000 windmolens van 10 Megawatt plaatsen in de Noordzee.

Nederland, zo schrijft de partij in haar landelijke verkiezingsprogramma , moet binnen de Europese Unie de grootste producent worden van windenergie. Volgens de partij biedt de Noordzee ,,een gigantisch potentieel’’. ,,Door een ondiepe zeebodem en veel wind liggen de kosten laag en zijn de opbrengsten hoog.’’ De 6000 turbines moeten er binnen nu en tien jaar staan.

Energie-eilanden

De partij ziet grote kansen op het gebied van groene waterstof. Energie-eilanden op zee moeten zorgen voor de productie en opslag hiervan. ,,Er liggen grote kansen voor Nederland om een spil te worden in de Europese handel in waterstof.’’ Waterstof kan worden vervoerd door het uitgebreide gasnetwerk richting de zeehavens in Amsterdam en Rotterdam.

En dat is nog niet alles; de partij wil ook meedraaien met Europese investeringen in het opwekken van zonne-energie en waterstof in Noord-Afrika.

Leden mogen hun zegje doen

D66 is de eerste partij die komt met een verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. De leden mogen er nog hun zegje over doen.

De partij geldt als voorstander van de Lelylijn. Het concept-programma houdt op dit punt nog een slag om de arm. D66 wil de reis met het openbaar vervoer van Amsterdam naar Groningen en van Utrecht naar Breda ,,sneller maken’’, zo staat het letterlijk. ,,Daarbij kijken we naar alle mogelijkheden, zoals de Lelylijn.’’

Nieuws

menu