D66 stelt Kamervragen over Friesland als enige niet-regenboogprovincie

De Tweede Kamerfractie van D66 heeft vragen gesteld aan minister Van Engelshoven over het feit dat Friesland als enige provincie in Nederland geen regenboogvlag heeft.

De fractie wil van de minister weten welke invulling andere provincies geven aan het feit dat ze dat ze regenboogprovincie zijn en of de minister bereid is om zich ervoor in te zetten dat Friesland toch een regenboogprovincie wordt.

Aanleiding voor de vragen zijn uitspraken van presentator Sipke Jan Bousema in het televisieprogramma 'First Dates' over het feit dat Friesland de regenboogstatus niet heeft. Bousema zei onder andere dat hij het een fantastisch eerbetoon zou vinden aan homo's en lesbiennes als de provincie de vlag zou hijsen.

Lees ook | Sipke Jan Bousema in 'First Dates': 'Friesland is de enige niet-regenboogprovincie van Nederland'

D66 wil weten of de minister het met de uitspraken van Bousema eens is en de mening deelt dat het voor mensen uit de LHBTI-gemeenschap belangrijk is dat ze steun van de provincie krijgen om zichtbaar zichzelf te zijn.

Petitie

De fracties van D66, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en SP in de Provinciale Staten hebben een petitie gelanceerd om van Friesland ook een regenboogprovincie te maken. Ze vinden dat de overheid moet uitdragen dat iedereen erbij hoort.

Met de vlag laat een provincie zien voor diversiteit en gelijkheid en veiligheid voor iedereen te staan, stellen de fracties. De petitie was dinsdagochtend ongeveer 1.330 keer getekend.

Het voorstel om een regenboogprovincie te worden werd in 2016 weggestemd door provinciale fracties. Linkse Statenfracties hebben sindsdien nog een aantal nieuwe pogingen ondernomen om de regenboogvlag toch op het Provinsjehûs te krijgen.

Nieuws

Meest gelezen