Culturele sector kondigt aan: over twee weken komt de follow-up van LF2018

De muziektheatervoorstelling Lost in the greenhouse beleefde in april zijn première in het bijzondere decor van de kassen van Sexbierum. FOTO ORKATER

Een programma met 100 tot 130 culturele activiteiten in 2019 en 2020 als follow-up van LF2018. Over een week of twee legt de Friese culturele sector dat op tafel.

Kris Callens en Rimmer Mulder (Fries Museum) en Douwe Zeldenrust (Keunstwurk) kondigden dit woensdag in het Provinsjehûs aan. Ze vragen de regionale overheid erin te investeren. Niet de 2 miljoen die gedeputeerde staten vooralsnog reserveren voor 2019, maar 5 miljoen euro. En in 2020 nog een keer.

Cruciaal is dat het provinciebestuur bovenop de bestaande cultuurbudgetten geld vrijmaakt voor de legacy van LF2018. Met het bedrag dat gedeputeerde staten voor volgend jaar vrijspelen komen we er niet, was woensdagavond hun boodschap voor provinciale staten.

Festivals vallen buiten culturele 'basisinfrastructuur'

Voor festivals, nieuwe culturele instellingen en LF2018-speerpunten als Lost in the Greenhouse , Sense of Place en Under de Toer is in 2019 en 2020 niet of hooguit incidenteel geld beschikbaar. Ze vallen buiten de vaste culturele ‘basisinfrastructuur’, die jaar in jaar uit op financiën uit het Provinsjehûs mag rekenen. Op zijn vroegst in 2021 wordt die basis opgeschud.

De overbrugging voor 2019 en 2020 en de zoektocht naar de legacy van LF2018 grijpen op elkaar in, zegt Zeldenrust. Bestaande en nieuwe instellingen en LF2018-producties hebben elkaar nodig om Friesland ook na 2018 voor een ‘culturele plus’ te zorgen.

Idealiter komt er volgens hem een budget waar ook culturele instellingen zelf geld bijleggen. Met die zak geld kan Friesland de boer op om voor culturele vernieuwing ook landelijke en Europese budgetten te scoren.

Callens, Mulder en Zeldenrust overhandigden de staten een document waarin ze lijnen naar de toekomst uitstippelen. Het is een vervolg op het manifest dat eind 2017 door zo’n vijftig culturele instellingen aan de provincie is aangeboden .

Nieuws

Meest gelezen