Culturele Hoofdstad zonder iconische winkel Auke Rauwerda

De ijzerwarenwinkel van Auke Rauwerda in de binnenstad van Leeuwarden was vandaag voor het laatst open.

Stipt om vijf uur gingen zaterdag bij Auke Rauwerda de winkeldeuren voorgoed op slot. Vrijwel de hele clan onderging het moment gelaten.

Er was nog best wat aanloop geweest de laatste weken. Menige klant uitte zich weemoedig over het vertrek van het ontzagwekkende warenhuis waar geen nee te koop leek.

De Rauwerda’s hoorden de loftuitingen en het rouwbeklag minzaam aan. Ze vinden het in zekere zin ook jammer, maar een zakelijke afweging dicteerde een concentratie op de goed bereikbare zaak aan de Celsiusweg, die in 2012 werd geopend, en de dependance aan de Verlengde Schrans.

Aderlating

Voor de Culturele Hoofdstad is het een aderlating, net als de opheffing van platenzaak Poort aan de Voorstreek. Het waren van die winkels waarvoor generaties soms speciaal naar de binnenstad trokken. Tegen vijven loopt het bij Rauwerda ter hoogte van de toonbank vol met familie en aanhang.

Zonder poespas

De senioren van de winkeliersfamilie houden het met stadse humor droog. ,,Willem Alexander su oek nog komme, mar hij staat in un file. Nou mut er gau weze, want fijf uur is hier fijf uur.’’ Dan draait een van de Aukes Rauwerda eerst de achterdeur en daarna de de voordeur aan de Westerplantage in het slot. Zonder poespas - zoals de zaak 85 jaar lang is gedreven. Daarna gaat iedereen via de werkplaatsdeur zijns weegs.

De panden langs de Westerplantage zullen geleidelijk worden ontruimd, te beginnen met de schier onmetelijke zolders. In de etalages en in het Historisch Centrum Leeuwarden zal een fotodocumentaire van Evert Wilstra de herinnering voorlopig nog kracht bij zetten.