Culturele Hoofdstad waagt zich niet aan protest na moord Malta

FOTO ANP

Schrijversorganisatie PEN roept op tot actie tegen de directeur van Valletta 2018. Culturele hoofdstad Leeuwarden wil er zijn vingers niet aan branden.

Maandag is het een half jaar geleden dat journaliste Daphne Caruana Galizia in Valletta op Malta omkwam bij een aanslag met een autobom. Caruana Galizia was bekend door haar reportages over overheidscorruptie, witwassen van geld en de banden tussen de online gokindustrie op Malta en de georganiseerde misdaad. In december zijn drie mannen gearresteerd in verband met de aanslag.

Verschillende groeperingen vestigen er maandag de aandacht op, waaronder ook de internationale schrijversorganisatie PEN. Die legt, in een open brief aan president Juncker van de Europese commissie en eurocommissaris Frans Timmermans, een verband tussen de nagedachtenis van Caruana Galizia en Valletta 2018, de organisatie achter de Culturele Hoofdstad op het eiland.

'Zeer ongepast gedrag'

In de brief wordt beschuldigend gewezen naar Jason Micallef, voorzitter van de stichting Valletta 2018. Hij laat zich sinds de moordaanslag laatdunkend uit over Caruana Galizia, riep op om het tijdelijke monument dat er voor haar is neergezet, weg te halen en hij is fel tegenstander van een permanent monument voor de journaliste.

,,Dit is zeer ongepast gedrag voor iemand die de Culturele Hoofdstad van Europa vertegenwoordigt’’, aldus de brief. ,,Europese cultuur is ook de vrijheid om machthebbers te kritiseren, satire over ze te maken en ze te onderzoeken. De voorzitter hoort dit recht te beschermen, niet te bedreigen.’’

PEN roept Juncker en de zijnen op om de beschuldigingen tegen Micallef te onderzoeken en op zijn ontslag aan te dringen.

Gezamenlijke projecten

Er zijn verschillende gezamenlijke projecten van Leeuwarden en Valletta.

Er komt een bundel uit van Maltese en Friese dichters, Aida van Opera Spanga wordt ook op Malta uitgevoerd, in Friesland komt er een kinderopera van de Maltese regisseur Ruben Zahra en beide Culturele Hoofdsteden willen samen het record breken van de Grootste Gehaakte Deken ter Wereld.

Tjeerd van Bekkum, directeur van LF2018, heeft over de brief van PEN intussen contact gehad met zijn ambtgenote op Malta, Catherine Tambone. ,,Daar is het oud nieuws’’, aldus Van Bekkum. ,,Het wordt nu superpolitiek en daar branden we onze vingers liever niet aan.”

Nieuws

menu