Crone sluit coffeeshops vanwege minderjarige bezoekers

Coffeeshops Utoop en Downtown in Leeuwarden moeten per maandag drie maanden dichtblijven. Burgemeester Ferd Crone heeft dit bepaald, nadat de politie bij een controle constateerde dat er in beide shops een minderjarige binnen was.

Alleen personen van 18 jaar of ouder bij een coffeeshop naar binnen. Of de minderjarigen softdrugs gekocht hebben, doet niet ter zake. ,,De regels zijn heel duidelijk”, zegt Crone. ,,De coffeeshops weten dit als geen ander. Er is gewoon niet goed gecontroleerd.”

De sluiting hakt er hard in bij Utoop, aan de Grote Hoogstraat. ,,Dit is buitenproportioneel”, zegt eigenaresse Lianne van der Rol. ,,In de natte horeca krijg je bij de eerste vier overtredingen een boete. Wij moeten direct zes man personeel drie maanden naar huis sturen. Het is keihard.” De dag van de politiecontrole was het druk in haar shop. ,,Die jongen hield zich op in een hoekje van de zaak. We hebben hem niet goed opgemerkt. Het is zuur. Wij proberen met alle regels juist altijd het braafste jongetje van de klas te zijn.”

Nieuws

Meest gelezen