Criminele burgerinfiltrant verdiende tot nu toe 77.060 euro in Vidar-zaak

Aangetroffen pistolen. FOTO OM

De criminele burgerinfiltrant, A-4110, die heeft geholpen de Friese drugsbende in de zaak Vidar op te rollen, heeft hier tot nu toe 77.060 euro voor gekregen, dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag tijdens de pro-formazitting in Leeuwarden.

De burgerinfiltrant werkte in eerste instantie voor een uurtarief van 50 euro, dit werd later opgehoogd tot 70 euro per uur. Reden voor de verhoging was dat het traject intensiever was en langer duurde dan voorzien, aldus het OM. De infiltrant is tot juli 930 uur ingezet. ,,Plus een enkele dagvergoeding'', zegt OM-woordvoerder Bart Olmer.

Tot 22 juli kwam het totaalbedrag dat aan de criminele burgerinfiltrant is uitgekeerd op 77.060 euro te staan. Dit bedrag wordt nog hoger, omdat ook de getuigenverhoren die bij de infiltrant worden afgenomen nog onder de beloningsafspraak vallen. Ook betaalt het OM de kosten voor de advocaat van A-4110.

Voor het eerst sinds de IRT-affaire in 1998 werd er in de Vidar-zaak gebruik gemaakt van een criminele burgerinfiltrant, ook wel ‘snitch’ genoemd. Hij speelde een dubbelrol en maakte ogenschijnlijk ‘gewoon’ deel uit van de Friese drugsbende, die behalve van drugshandel wordt beticht van wapenbezit en witwassen. Woensdag staan elf verdachten voor de rechter in Leeuwarden. Een paar verdachten zijn lid van de motorclubs Hells Angels en Red Devils.

OM: volgens de regels

Het OM benadrukte woensdag nogmaals dat de inzet van de burgerinfiltrant volgens de regels is verlopen. De advocaten van de verdachten betwijfelen dat. Zo zou de minister van Justitie en Veiligheid pas toestemming hebben gegeven nadat de infiltrant was ingezet. De infiltrant, aangeduid met het codenummer A-4110, zou bovendien een aantal verdachten onder druk hebben gezet. De inzet van een burgerinfiltrant was jarenlang verboden en is nog altijd omstreden.

Onder meer het gebruik van EncroChat door verdachten maakte de inzet noodzakelijk, aldus de officier van justitie. ,,Het was een buitengewoon gesloten kring.'' Via EncroChat konden versleutelde berichten worden verstuurd. Het communicatienetwerk werd eerder dit jaar door de politie platgelegd.

Eindrapport in december

A-4110 zou volgens het OM zo kort mogelijk ingezet worden. Het doel was informatie inwinnen, pseudo-aankopen verrichten en politie-infiltranten introduceren. Toen de mogelijkheden daartoe ,,uitgeput'' waren, is A-4110 in maart 2019 als infiltrant gaan werken. ,,Hij was geen groei-infiltrant die is opgeklommen tot een van de grote jongens'', aldus de officier van justitie. Het OM komt in december met het eindrapport over A-4110.

Bij de drugshandel zou het gaan om lijnen naar onder meer Finland, Ierland en Australië. Op 2 maart dit jaar onderschepte de politie in Groningen een transport van 86 pakketten speed richting Finland.

In totaal zijn er momenteel 22 verdachten. Sommigen worden ook verdacht van wapenbezit en witwassen. Een deel is lid van motorclubs Hells Angels en Red Devils. De inhoudelijke behandeling is in het najaar van 2021.

Nieuws

Meest gelezen