'Creatieve oplossing' nabij voor drabbige Fabryksfeart in Augustinusga

Protestbord bij de vieze Fabryksfeart in Augustinusga. ARCHIEFFOTO LC

De vieze Fabryksfeart in Augustinusga drijft omwonenden al jaren tot wanhoop. Na lang afhouden wil Wetterskip Fryslân nu toch de beurs trekken.

Dat er iets met de Fabryksfeart in Augustinusga moet gebeuren, daarover is iedereen het eens. Omwonenden zien de stinkende vaart naar het Prinses Margrietkanaal, die ooit is gegraven voor de afvoer van een melkfabriek, graag gebaggerd.

Na zo’n twintig jaar aandringen maakte de gemeente Achtkarspelen vorige zomer 150.000 euro vrij. Het dorp deed er met 7500 euro een schep bovenop. Er zou om en nabij de 260.000 euro nodig zijn.

Verschillende lezingen

Maar een bijdrage van Wetterskip Fryslân, de eigenaar van de vaart, bleef tot nu toe uit. ,,Strikt formeel hebben wij geen taak’’, legt Wetterskip-bestuurder Jan van Weperen uit. Het water voldoet aan de standaarden, over de stank verschillen de lezingen en niet de gehele vaart valt onder het Wetterskip. Bovendien vreest hij voor een precedentwerking. ,,Anders krijgen we een A4’tje vol verzoeken.’’

Toch is het Wetterskip om. Aanleiding is het lange aandringen van de dorpelingen , die de steun hebben gekregen van het algemeen bestuur (AB) van het Wetterskip.

'Creatieve oplossing'

Zo drongen de AB-leden er dinsdag bij het bestuur op aan om alsnog op zoek te gaan naar een ‘creatieve oplossing’. ,,Dat maant ons nu tot een oplossing waar we eerst niet aan dachten’’, zegt Van Weperen.

Welke oplossing dat is, kan hij nog niet zeggen. In ieder geval gaat het Wetterskip binnenkort weer om de tafel met de gemeente Achtkarspelen, de provincie Fryslân en de grondeigenaar van het uiteinde van de drabbige Fabryksfeart.

Henk Hofmann van Plaatselijk Belang Augustinusga is in ieder geval ‘zeer positief’. ,,We zijn dichterbij dan we ooit zijn geweest. Hopelijk kan het werk begin volgend jaar beginnen.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu