Crash tussen de paprika's: wat gebeurde er in 2016 ook alweer met de Zwitserse F-5 bij Bitgum?

,,Finito, finito, finito!’’ Dat riep de 31-jarige Zwitserse piloot op donderdag 9 juni 2016 toen hij - bijnaam 'Püpi' - de F-5 van collega-vlieger 'Roody' raakte, tijdens een oefening voor de Luchtmachtdagen in Leeuwarden. Wat gebeurde er die dag ook alweer?

Op die zonnige donderdag 9 juni 2016 ging het gruwelijk mis boven de vliegbasis Leeuwarden. Een F-5 van de Patrouille Suisse kwam tijdens een oefening in moeilijkheden. Ze bereidden zich voor op de Luchtmachtdagen - die dat jaar plaatsvinden in Leeuwarden en tienduizenden bezoekers trok. De F-5 stortte neer in een waterplas - naast een tuinbouwbedrijf in Bitgum.

De 31-jarige vlieger bracht zichzelf in veiligheid door zijn schietstoel te gebruiken. Hij landde in de kas - tussen de paprika's - van de familie Vink van Vink Sion Tuinbouwbedrijf aan de Bodde in dorp ten noordwesten van de vliegbasis. De bewoonster van het huis reageerde vlak na de crash: ,,De schietstoel ligt bij ons in de tuin, de piloot kwam aanstrompelen.''

De tekst loopt door onder de foto

Lees ook: Zwitserse piloot maakte fout bij crash Bitgum: hij had iets moeten roepen, maar riep het niet

Piloot breekt been

De piloot brak een been en kon een paar maanden niet vliegen. Hij raakte een andere vlieger tijdens de oefening, een dag voordat de Luchtmachtdagen begonnen. Er brak een vleugel, de F-5 stortte neer.

Het demoteam uit Zwitserland is een ervaren team, iedere piloot heeft minstens 1250 vlieguren in z'n vliegboekje staan. De Patrouille Suisse bestaat al sinds 1964 en had tot 2016 nog geen crash meegemaakt. De Patrouille Suisse is ‘visitekaartje van het Zwitserse leger in binnen- en buitenland’ en vliegen altijd met zes. Na de crash trekken ze zich terug uit de Landmachtdagen. Een week later maken ze met z'n vijven hun rentree in Zwitserland.

'Dubbelfunctie'

In oktober 2018 komt de Onderzoeksraad voor Veiligheid met haar conclusies. Anders dan bij andere demonstratieteams, vervulden de Zwitserse piloten een dubbelfunctie, concludeerde de Onderzoeksraad. Zij vlogen normaliter op de reguliere toestellen van de luchtmacht, de F18 Hornet en waren tijdelijk lid van het demonstratieteam dat met de F-5 Tiger vloog.

,,Het vliegen van zowel operationele als demonstratievluchten met meerdere vliegtuigtypen, beperkte trainingsvluchten en geen adequate procedures in het geval dat een piloot zicht verliest op andere vliegtuigen, hebben mogelijk een rol gespeeld in het ontstaan van het ongeval’’, aldus de conclusie van de Onderzoeksraad.

Al eerder concludeert het Openbaar Ministerie dat het neerstorten van een Zwitserse straaljager bij Bitgum heeft geen strafbare feiten opgeleverd. De onderzoekers en defensie waren nog weken bezig rondom de kas en gaven na een aantal weken de plek weer vrij. Daar groeien nu weer 'gewoon' paprika's.

Nieuws

Meest gelezen