Corporatie wil af van alle huizen op Terschelling

FOTO NIELS WESTRA

Het woningbezit van corporatie De Veste op Terschelling komt in de verkoop. Het Ommense woonbedrijf wil zich per 1 januari 2019 terugtrekken van het eiland.

De ongeveer 450 sociale huurwoningen en de pas gebouwde campus moeten samen met alle lopende afspraken met de huurders inclusief het eilander personeel worden overgedragen aan een corporatie in de regio Friesland. Daarmee moeten de continuïteit en de rechten van de huurders worden gewaarborgd. Voor de zomer moet de selectie van overnamekandidaten worden afgerond. Beleggers hoeven zich niet te melden, zei directeur Janine Godderij, want die willen winst maken en dat is bij sociale woningbouw niet de bedoeling.

Woningbouwvereniging

De reden waarom De Veste ruim acht jaar geleden vanuit Overijssel haar vleugels naar Terschelling uitsloeg, is volgens Godderij niet meer te verklaren. “De eilander woningbouwvereniging Pierre Louis was noodlijdend en De Veste had geld, is de enige reden die we kunnen bedenken. Maar er is niet goed over nagedacht.”

Directiewisselingen

De fusie was het werk van toenmalig directeur Jan Sinke, die in 2013 na grote verschillen van inzicht bij De Veste moest vertrekken. De door hem toegezegde bouw van een nieuw campus bleef door directiewisselingen steken en heeft de relatie tussen gemeente en corporatie geen goed gedaan.

Sociale huurwoningen

Cultuurverschillen en praktische problemen met lange reistijden hebben bij de corporatie uit Ommen geleid tot de nodige frustraties. Bovendien vindt de gemeente dat De Veste te weinig heeft gedaan aan de schreeuwende behoefte om sociale huurwoningen. Nieuwe wetgeving dwingt woningcorporaties alleen in eigen regio actief te zijn. Dit alles heeft tot het vertrek geleid.

Nieuws

Meest gelezen