Coronaverloop stabiel in Friesland

.scholen in het zuiden verplichten mondkapjes ANP

De verdrievoudiging van coronabesmettingen die GGD Fryslân twee weken op rij signaleerde zet niet door. Het aantal positieve tests op het coronavirus stabiliseert zich deze week in Friesland.

De afgelopen week hebben 57 inwoners van Friesland positief getest op het coronavirus, dat is vrijwel evenveel als de voorgaande week. De uitbraak in Noardeast-Fryslân lijkt op zijn retour. Vrijdag is voor het eerst sinds 7 augustus geen nieuwe besmetting gemeld in die gemeente.

Procentueel is er zelf een behoorlijke afname in het aantal gevonden besmettingen. Vorige week heeft GGD Fryslân een recordaantal van ruim 4200 mensen getest, onder wie ook honderden toeristen.

Het aantal vastgestelde besmettingen onder Friezen zakte volgens de dagelijkse gegevens van het RIVM de afgelopen dagen van 12, 11 en 8 naar 4. De vier positieve gevallen wonen in de gemeenten Leeuwarden (3) en Dantumadiel (1).

In de maand augustus hebben tot nu toe 115 inwoners van Friesland positief getest op corona. Bijna de helft woont in Noardeast-Fryslân (51). Naar inwonertal loopt het aantal besmettingen momenteel het hardst op in Dantumadiel. Daar zijn in ruim een week tijd tien inwoners positief bevonden. Onderzoek naar coronavirusdeeltjes in rioolwater gaf al een indicatie voor deze opleving.

De GGD acht het waarschijnlijk dat een kwart van de in augustus besmette Friezen het coronavirus heeft opgelopen in het buitenland. Er zijn twaalf landen in beeld, de meeste besmettingen (9) zouden in Frankrijk zijn opgelopen.

Lees ook | Bekijk actuele data op deze pagina

Opvallend is dat in een grote gemeente als Waadhoeke de gehele maand augustus bij geen enkele inwoner het coronavirus is gesignaleerd. Ook Opsterland en Ooststellingwerf zijn in dat opzichte nog ‘virusvrij’, evenals de Waddeneilanden, waar op Terschelling en Vlieland wel toeristen positief zijn getest.

Overigens schat de rijksoverheid dat momenteel ruim tien keer zoveel mensen met het coronavirus rondlopen als er aan besmettingen worden gevonden.

 

De dagelijkse gegevens van het RIVM wijken altijd iets af van de cijfers die GGD Fryslân zelf twee keer per communiceert. Er is een discrepantie op 10 en 11 augustus, toen een administratieve inhaalslag is gemaakt, nadat besmettingen door een software-fout een paar dagen niet waren geregistreerd.

Het Regionaal Orgaan Acute Zorg (ROAZ) Noord-Nederland communiceerde donderdag dat in de Friese ziekenhuizen zeven patiënten zijn opgenomen met een verdenking van een coronabesmetting. Vrijdag waren dat er tien. Het ROAZ bericht over de bezetting van bedden voor patiënten die geïsoleerd moeten worden opgenomen. Hoeveel van die patiënten daadwerkelijk positief testen of ziek zijn van Covid-19 meldt het ROAZ niet. Volgens GGD Fryslân is nog geen van deze gevallen bevestigd.

GGD Fryslân en het coronadashboard van de rijksoverheid melden nog altijd nul ziekenhuisopnames als gevolg van Covid-19 in Friesland.

Nieuws

menu