Coronaproof op de foto met een nep-Sinterklaas

,,Best wel gek”, vindt Olaf het dat Sinterklaas er dit jaar niet is in het Sinterklaashotel. De 7-jarige jongen begrijpt het wel. ,,Hij wil natuurlijk niet ziek worden.”

De meisjes Sanne Lynn Mulder en Lian Boersma doneren in het Posthuis Theater speelgoed aan Piet.

De meisjes Sanne Lynn Mulder en Lian Boersma doneren in het Posthuis Theater speelgoed aan Piet. FOTO NIELS DE VRIES

Het Posthuis Theater in Heerenveen is traditiegetrouw de drie laatste zaterdagen voor pakjesavond omgetoverd tot Sinterklaashotel. Een inloophotel waar andere jaren zeker duizend kinderen pepernoten bakten, kleurplaten inkleurden én Sinterklaas in levenden lijve zagen.

Ook Sinterklaas werkt thuis

Dit jaar moeten de kinderen zich behelpen met een videoboodschap vanuit de boot. ,,We sluiten op het landelijke verhaal aan. Sinterklaas werkt thuis, vanuit zijn kasteel. Bij ons vanaf de boot, hij slaapt hier vannacht wel”, zegt bedenker Evert Haagsma, terwijl hij wijst naar een verlaten bed met rood beddengoed.

Als alternatief krijgen de kinderen een korte voorstelling voorgeschoteld met zes roetveegpieten op het podium, elk uur voor dertig personen. De kinderen gaan uit hun dak met de pepernotensamba, maar blijven daarbij keurig op hun plaats. ,,Videobellen, Skypen, Facetimen, Zoomen, Teamsen. Kennen jullie dat?”, zo legt vlogpietje contact met Sinterklaas. ,,Sinterklaas is niet meer de jongste”, vertelt de goedheiligman. ,,Sinterklaas moet goed op zijn gezondheid passen. Zeker met dat gekke virus dat er nu is.”

Bij binnenkomst doneerden de kinderen een stuk speelgoed waar ze niet veel meer mee spelen, bedoeld voor de plaatselijke speelgoedbank. ,,Een grote puzzel van veertig stukjes. Daar kun je op lopen”, zegt Priscilla (9). Ze komt enkel een cadeautje brengen, want ze gelooft niet meer. ,,Zo kunnen de vaders en moeders die er geen geld voor hebben toch meedoen aan Sinterklaas.”

Meerdere geschenken

Olaf, zijn zusje en hun twee buurmeisjes hebben ook puzzels meegebracht. En een kasteel, en een boekje van Woezel en Pip en een bal, vertellen de meisjes. ,,Voor de arme kinderen”, zegt Olaf.

,,Sinterklaas heeft natuurlijk voor iedereen een pakje, dit is voor de rést van het jaar”, verduidelijkt initiatiefnemer Haagsma. De bezoekers krijgen een zakje pepernoten mee. Ook weer geheel coronaproof door zelf een leeg zakje te laten vullen onderaan een anderhalve meter lange ‘skischans’.

En de kleintjes kunnen op de foto met een levensgrote bordkartonnen nep-Sinterklaas. Volgend jaar hoopt Sinterklaas de kinderen weer in het echt te kunnen zien, is zijn laatste boodschap. ,,Bij de intocht of in het Sinterklaashotel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland