Coronahelikopter vliegt weer vanaf deze week

FOTO DE VRIES MEDIA

De Lifeliner 5, de speciaal voor vervoer van ernstige coronapatiënten ingerichte traumahelikopter, gaat vanaf maandag weer vliegen vanaf vliegbasis Volkel.

Het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen zorgt met mobiele medische teams van andere ziekenhuizen voor de bemanning met een spoedarts en een speciale verpleegkundige, aldus het ziekenhuis en ANWB Medical Air Assistance, operator van de traumahelikopters die in Nederland vliegen.

Waddeneilanden

De helikopter die nu coronapatiënten gaat vervoeren die intensieve zorg nodig hebben, is gewoonlijk in gebruik om ernstig zieke patiënten op te halen vanaf de Waddeneilanden. In het voorjaar is deze traumahelikopter ook ingezet voor coronavervoer in Nederland en Duitsland. Toen zijn tot eind mei 66 coronapatiënten uit heel Nederland overgebracht naar Duitse ziekenhuizen.

Woordvoerster Japke Grit van UMCG Ambulancezorg wil hierbij benadrukken dat de zogenoemde waddenhelikoper wel gewoon op de Waddeneilanden zal blijven vliegen. ,,Enkel de reserve gaat naar Volkel voor het vervoer van coronapatiënten.’’

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding LCPS selecteert welke patiënten naar Duitsland worden gebracht. Daar zijn op dit moment op intensive-careafdelingen 71 bedden beschikbaar voor Nederlanders.

Nieuws

menu