Coronaeffecten bij KNRM: meer acties, minder geredde personen in 2020

FOTO ARIE VAN DIJK

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) rukte het afgelopen jaar vaker uit dan in 2019, maar redde vervolgens wel minder mensen. Dat blijkt uit een evaluatie van de jaarcijfers van de KNRM.

In totaal moest er 2633 keer in actie worden gekomen en werden er 3831 mensen gered, tegenover 2458 acties en 4258 reddingen vorig jaar.

De reddingmaatschappij denkt dat deze verschuiving deels zit in de coronamaatregelen. Er mochten immers minder mensen bijeen komen, dus ook op één vaartuig mochten minder mensen zijn dan normaal. En ook het volledig stilliggen van de chartervaart heeft meegespeeld, die normaal gesproken grote aantallen passagiers aan boord heeft.

Sluiting jachthavens zichtbaar in reddingen op Waddenzee

Op de Noordzee kwam de KNRM 684 keer in actie, op het IJsselmeer en het Markermeer 575 keer en op de Waddenzee 294 keer. Alleen op de Waddenzee daalde het aantal hulpverleningen ten opzichte van vorig jaar. Volgens de KNRM valt dit te wijten aan de sluiting van de jachthavens vanwege corona. Langs de stranden moest de KNRM juist vaker in actie komen.

De KNRM noemt het „opvallend” dat het aantal hulpverleningen aan watersporters op relatief beschut water, zoals het IJsselmeer, de Randmeren en de Deltawateren steeg. Daar waren volgens de maatschappij meer motorsloepen en kleine zeilboten te vinden dan voorheen.

Nog een effect van corona is volgens de KNRM dat de KNRM-Radio Medische Dienst, die bereikbaar is voor medische vragen van zeevarenden wereldwijd, veel vaker ingeschakeld werd. Waar normaal 14 aanvragen per week binnenkwamen lag het gemiddeld nu op 20. De pieken in medische consulten gingen gelijk op met de golven van coronabesmettingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland