Coronabesmettingen nemen licht toe in Friesland en al 3600 zorgmedewerkers aangemeld voor vaccinatie

Tien teststraten op een rij in WTC. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen is de afgelopen week licht toegenomen in Friesland. Er testten 1696 inwoners van Friesland positief, terwijl dat een week eerder nog 1646 waren.

Het RIVM en premier Rutte stelden eerder deze week al vast dat er nog onvoldoende effecten zichtbaar zijn van de op 15 december ingegane lockdown. In de meeste veiligheidsregio’s daalt het aantal besmettingen al wel, maar te marginaal en te langzaam.

Friesland is één van de drie regio’s waar geen sprake van een daling was. Vorige week nam het aantal besmettingen hier al wel af, van 1801 naar 1646. GGD Fryslân had dat toen in het weekoverzicht nog niet gesignaleerd, doordat per abuis een dag teveel was meegerekend in het weektotaal. Dagelijks zijn gemiddeld 1600 mensen getest in de zes Friese GGD-locaties.

De voorbije week zijn zeventien inwoners van Friesland gemeld als overleden als gevolg van Covid-19, vorige week waren dit zestien. Dit zijn flink hogere aantallen dan de weken ervoor, toen het aantal dodelijke slachtoffers steeds (ver) onder de tien bleef.

Het virus houdt momenteel stevig huis op de eilanden Vlieland en Terschelling. Op Vlieland, waar de rioolwaterzuivering al de meeste coronavirusdeeltjes in Friesland waarneemt, testten eerder deze week vijf van de dikke duizend inwoners positief. Op Terschelling zijn sinds 4 januari dertig inwoners positief getest. GGD Fryslân schrijft dit voor een groot deel toe aan feestjes rond de jaarwisseling.

Ook onder zeventigplussers is het aantal besmettingen toegenomen, met 11 procent tot 234 in de afgelopen week.

Al ruim 3600 aanmeldingen voor vaccin

GGD Fryslân begint 15 januari met het vaccineren van wijkverpleegkundigen en personeel van verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg. Tot nu toe hebben zich ruim 3600 zorgmedewerkers gemeld voor een prik. Nog niet iedereen uit die groep heeft een uitnodiging van het RIVM gehad, meldt de GGD.

Ook forse toenames in Opsterland en Tytsjerksteradiel

Behalve op Terschelling (van 9 naar 41 positieve tests) nam het aantal besmettingen ook in met name Opsterland en Tytsjerksteradiel fors toe, signaleert GGD Fryslân. Het aantal nieuwe positieve tests in de gemeenten in de afgelopen week (zeven dagen): Súdwest-Fryslân 310, Leeuwarden 295, Noardeast-Fryslân 129, Smallingerland 126, Waadhoeke 125, Heerenveen 113, Tytsjerksteradiel 109, Achtkarspelen 92, Opsterland 81, De Fryske Marren 79, Dantumadiel 75, Weststellingwerf 50, Terschelling 41, Ooststellingwerf 36, Harlingen 26, Vlieland 5, Ameland 4 en Schiermonnikoog 0.

Nieuws

menu