Coronabesmettingen nemen gestaag af in Friesland; zwaartepunt verschuift naar Noordoosten

Foto: ANP

De lockdownmaatregelen beginnen wat effect te laten zien in Friesland. De afgelopen week is het aantal coronabesmettingen met ruim 10 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande week, tot 1523.

De daling is eigenlijk nog wat groter. Een fors aantal van naar schatting honderd besmettingen stammen uit de voorgaande week, maar zijn door een systeemstoring pas later geregistreerd. Tegelijk is het aantal tests bij de zes GGD-locaties afgenomen met 15 procent naar 9460, dat is een minder goed signaal.

De voorgaande week kampte Friesland nog met een lichte stijging, volgens GGD Fryslân veroorzaakt door bezoekjes tijdens de jaarwisseling. Het percentage jongvolwassenen (18 tot 30 jaar) dat geïnfecteerd is, blijft hierdoor hoog, meldt de Friese GGD. Zo’n kwart van de gevallen.

Het zwaartepunt van het tal besmettingen verschuift naar de Noordoosthoek van Friesland. Naar verhouding zijn de afgelopen drie dagen verreweg de meeste positieve gevallen vastgesteld in Achtkarspelen. Dit heeft vooral te maken met de uitbraak in ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen, waar bijna de helft van de 108 bewoners en meer dan veertig medewerkers besmet zijn. De besmettelijkere Britse variant speelt hier een rol. Er is ook meer getest.

Hoogste weektotalen in Achtkarspelen, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel, Heerenveen als Smallingerland

Ook in Smallingerland, Noardeast-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Dantumadiel (in die volgorde) testten de laatste drie dagen relatief veel mensen positief. Na deze gemeenten volgt Súdwest-Fryslân, waar het virus in oktober, november en december stevig huis hield.

Achtkarspelen, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel, Heerenveen als Smallingerland noteerden hun hoogste weektotalen ooit, signaleert GGD Fryslân.

Het aantal nieuwe positieve tests in de gemeenten in de afgelopen week, tussen haakjes de vorige week: Súdwest-Fryslân 266 (310), Leeuwarden 179 (295), Smallingerland 164 (126) Noardeast-Fryslân 146 (129), Heerenveen 123 (113), Achtkarspelen 118 (92), Tytsjerksteradiel 115 (109), Dantumadiel 82 (75), Waadhoeke 79 (125), De Fryske Marren 77 (79), Opsterland 75 (81), Weststellingwerf 35 (50), Ooststellingwerf 28 (36), Harlingen 17 (26), Terschelling 14 (41), Ameland 4 (4), Vlieland 1 (5) en Schiermonnikoog 0 (0).

In de verpleeghuizen is het aantal besmettingen de voorbije zeven dagen iets afgenomen, met ruim 20 procent tot 81. Daarentegen testten bovengemiddeld veel ouderenzorgmedewerkers positief: 163. GGD Fryslân probeert met intensiever en gerichter testen en intensief bron- en contactonderzoek de Britse variant uit de verpleeghuizen en woonzorgcentra te houden. De gezondheidsinstantie maakt zich zorgen, maar zegt waakzaam en alert te zijn.

Het aantal geregistreerde dodelijke slachtoffers ligt met 18 iets boven de twee voorgaande weken en was tijdens de tweede golf niet eerder zo hoog.

Ziekenhuisbezetting neemt af; vermoedelijk wel meer Friese patiënten

De vier Friese ziekenhuizen liggen minder vol met corona-patiënten dan een week eerder. Er liggen nu nog 87, van wie 29 op de intensive care. Een week eerder waren dat 102, van wie 30 op de ic. Het aandeel patiënten van buiten het Noorden neemt echter wel hard af. Dat was meer dan 30 procent, maar is nu minder dan 19 procent.

Volgens de rioolwatermetingen moeten de omgevingen van Franeker, Damwâld en Sint Annaparochie zich zorgen maken. In die rioolwaterzuiveringen zijn eerder deze week bovengemiddeld veel coronavirusdeeltjes waargenomen. In Franeker zelfs meer dan vier keer het Fries gemiddelde.

Nieuws

menu