Coronabesmettingen in Bennema State en Abbingahiem

Binnen zorglocatie Abbingahiem in Leeuwarden zijn twee coronabesmettingen vastgesteld. FOTO ANTON KAPPERS

Noorderbreedte heeft binnen zorglocaties Bennema State in Hurdegaryp en Abbingahiem in Leeuwarden te maken met nieuwe coronabesmettingen. Drie medewerkers en zes bewoners van Bennema State en één medewerker en één bewoner van Abbingahiem hebben het virus opgelopen. Noorderbreedte heeft maatregelen genomen.

Het virus werd vorige week al vastgesteld bij een medewerker van Bennema State. Daarna zijn drie andere medewerkers ook positief getest. Na een preventieve test van alle bewoners waarmee de medewerkers in direct contact zijn geweest, bleek dat zes mensen van de groepswoningen ook het coronavirus hebben. De eerste contactpersonen van de bewoners zijn op de hoogte gebracht.

Direct na de positieve tests van de medewerkers in Bennema State, zijn de maatregelen verscherpt. De afdelingen van de bewoners bij wie het virus is geconstateerd, zijn volledig afgesloten van de andere bewoners van het huis. De zorg wordt verleend door een beperkt aantal medewerkers, die beschermende middelen dragen. Daarnaast wordt er bij alle bewoners extra gelet op klachten die bij het virus passen. Een aantal mensen is al getest. De uitslag daarvan moet nog komen.

Geen bezoek

Bewoners van alle groepswoningen kunnen tijdelijk geen bezoek ontvangen. Door deze maatregel hoopt Noorderbreedte te kunnen voorkomen dat de hele locatie moet worden gesloten voor bezoek. Beeldbellen wordt ingezet, zodat mensen toch contact kunnen hebben met familie en andere dierbaren.

In Abbingahiem zijn één bewoner en één medewerker besmet geraakt. De afdeling is meteen in quarantaine gegaan. De bewoners van die afdeling zijn allemaal preventief getest. Niemand heeft het virus verder opgelopen.

Binnen alle zorglocaties van Noorderbreedte dragen medewerkers en vrijwilligers sinds afgelopen maandag verplicht een chirurgisch mondneusmasker als zij zorg verlenen binnen anderhalve meter van de cliënt. Bezoekers en leveranciers zijn dinsdag verzocht op een niet-medisch mondkapje te dragen. De besmettingen die er nu zijn lijken volgens Noorderbreedte terug te leiden naar de periode vóór deze mondkapjesplicht.

Nieuws

menu