Coronabesmettingen: basisscholen Damwâld en De Westereen vrezen sluiting

De Sprankeling huist in Campus Damwâld. FOTO NANNE NICOLAI

Er dreigt een ‘horrorscenario’ voor ruim vijfhonderd basisschoolkinderen in en om Damwâld en De Westereen. Door mogelijke besmettingen van leerkrachten op zowel de christelijke basisscholen De Sprankeling (ruim 350 leerlingen) en De Boustien in De Westereen (200 leerlingen) dreigen de scholen de deuren weer te moeten sluiten.
Lees meer over
Dantumadiel

De nagelnieuwe basisschool in Damwâld is vandaag in gebruik genomen, maar dat is minder feestelijk dan gepland. Een van de leerkrachten is gisteren (dinsdag) getest en krijgt vandaag (woensdag) het resultaat te horen. Mocht de man het virus hebben, dan moet de school tien dagen dicht.

,,Het team van De Sprankeling is de afgelopen dagen druk bezig geweest de nieuwe school in te richten’’, legt bestuurder Gert van Tol van scholenkoepel PCBO Dantumadiel uit.

,,In die situatie kan ik niet garanderen dat alle leerkrachten altijd anderhalve meter afstand van elkaar hebben gehouden.’’ Mocht de test uitwijzen dat de leerkracht besmet is, dan moet de rest van het team tien dagen in thuisisolatie. De school moet dan dicht.

Lees ook | Opluchting in Damwâld: docent niet positief getest op coronavirus

De Westereen

Ook voor De Boustien in De Westereen zit Van Tol tussen hoop en vrees. Daar is de zoon van een leerkracht positief getest. ,,Die is inmiddels in thuisisolatie.’’ Deze jongen heeft contact gehad met andere leerkrachten van de school, zegt Van Tol. In totaal zijn mogelijk vier leerkrachten van de school besmet.

,,Het is een horrorscenario. Voor de vakantie dachten we: we hebben het gehad, we gaan straks weer volop aan de gang. En nu hangt dit boven het hoofd. Het is verschrikkelijk’’, verzucht Van Tol.

Op De Boustien is een aantal groepen, pal na de opening van het schooljaar, alweer veroordeeld tot thuisonderwijs. ,,Het werpt een grote schaduw over het nieuwe schooljaar. En op de opening van de nieuwe school in Damwâld.’’ De Boustien maakt onderdeel uit van de Campus Damwâld, waartoe ook de openbare basisschool de J. Botkeskoalle behoort. Die school met 150 leerlingen heeft niet te maken met mogelijke besmettingen.

De uitslag van de testen wordt in de loop van de dag verwacht.

Nieuws

menu