Corona in Friesland - 30 en 31 mei | Friezen minder bevreesd voor corona dan Groningers en Drenten?

FOTO AS MEDIA

Inwoners van Friesland maken zich van de drie noordelijke provincies het minst zorgen om besmet te maken met het coronavirus. Dit en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van deze zondag.

Uit een vergelijking tussen de noordelijke provincies blijkt dat Friezen (46 procent) een stuk minder bang zijn om besmet te raken dan Groningers (37 procent) en Drenten (32 procent). Ook maken Friezen (15 procent) zich in het algemeen minder zorgen over de corona-uitbraak dan de inwoners van de andere twee noordelijke provincies (zo’n 10 procent). Dat komt voort uit onderzoek van Enigma Research in opdracht van de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden naar hoe de drie provincies de coronacrisis beleven.

Die uitkomst ,,valt wel op”, zegt Caspar van den Berg, hoogleraar bestuurskunde aan de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen. Binnen het Noorden heeft het virus in de ene provincie immers niet veel harder toegeslagen dan in de andere. ,,Mogelijk speelt regionale mentaliteit een rol'', zegt Van den Berg. ,,Dat zijn we nu aan het onderzoeken.” Lees hier verder .

Dodental coronavirus stijgt met 5 naar 5956

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5956. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. In Nederlandse ziekenhuizen zijn 8 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee het totale aantal stijgt naar 11.735.

Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 185 naar 46.442. Dat zijn er meer dan zaterdag toen er 131 nieuwe besmettingen werden geteld.

Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Gegevens over sterfgevallen en ziekenhuisopnames van patiënten worden soms ook later gemeld. Het werkelijke aantal coronadoden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest.

Wel of niet je organen doneren?

Mensen krijgen vanwege de coronacrisis langer de tijd om na te denken over orgaandonatie. Desalniettemin gaat op 1 juli de nieuwe Donorwet in. ,,Elk gesprek dat erover wordt gevoerd is winst.” Lees hier verder.

Virologen: buiten minder streng handhaven

De handhaving van coronaregels op stranden en in bossen en parken zou deze zomer wel wat minder streng mogen. Dat stelt een aantal virologen. Besmettingen met het coronavirus blijken vooral binnen plaats te vinden, en niet in de vrije buitenlucht.

Ze benadrukken dat de 1,5 meter altijd het uitgangspunt moet zijn, maar dat een te starre benadering door ordehandhavers niet nodig is. ,,Ik wil niet zeggen dat overdracht buiten nooit plaatsvindt, maar echt vele malen minder dan binnen”, aldus viroloog Louis Kroes van het LUMC in Leiden.

Volgens virologen vervliegen virusdeeltjes in de buitenlucht veel sneller dan binnen, waardoor de kans op besmetting met corona bij kort contact tussen mensen een stuk kleiner is. Bovendien lijkt recent onderzoek aan te tonen dat UV-licht virusdeeltjes die achterblijven op oppervlakken snel doodt.

Waar de soep buiten misschien wat minder heet gegeten kan worden, waarschuwt een groeiende groep virologen juist voor de gevaren van verspreiding van corona in slecht geventileerde binnenruimten via aerosolen.

Waar haal je hipste mondkapjes? En hoe maak je ze zelf?

Iedereen die vanaf aanstaande maandag (1 juni) in de trein, bus, metro of tram stapt, moet verplicht een mondkapje op. Hoe kom je aan een lekker zittend mondkapje dat ook nog past bij je outfit?

Wie geen tijd heeft voor geknutsel, kan binnenkort terecht bij Etos, Albert Heijn, Kruidvat, Blokker en Hema. Ook op internet wemelt het inmiddels van de aanbieders, variërend van een simpel instapmodel van een paar euro tot high fashion kapjes met luipaardprint van een paar tientjes. Voor de doe-het-zelver circuleren er talloze filmpjes over hoe je er zelf een kunt maken.

De meeste stoffen kapjes zijn gemaakt van twee lagen katoen en hebben een opening waarin je een filter kunt doen. Dat kan een huis-tuin-en-keukenfilter zijn, gemaakt van keukenpapier, microvezeldoek, koffiefilter, stofzuigerzak of zelfs van een afzuigkapfilter, afhankelijk van wat je het prettigst vindt ademen. Sommige kapjes worden inclusief wegwerpfilters geleverd.

Meer informatie over waar je rekening moet houden vind je in dit artikel.

Turners terug in training: 'Coronaweken hebben er flink ingehakt'

De turnhal van Sportstad Heerenveen naast het Abe Lenstra-stadion is eindelijk weer open, ondanks de door corona veroorzaakte beperkingen die er gelden. De kleedkamers (dus ook de douches) zijn gesloten, van alle wc’s zijn er slechts twee in gebruik die daarna door de gebruiker schoon dient te worden achtergelaten. Een desinfecterend goedje zorgt voor ontsmette handen, daarna kan de hal worden betreden.

Bondscoach Vincent Wevers heet deze ochtend Naomi Visser en Vera van Pol welkom, twee meiden die vorig jaar samen met de tweeling Wevers en de talenten Eythora Thorsdottir en Tisha Volleman olympische kwalificatie voor de Nederlandse vrouwenploeg veilig stelden tijdens het WK in Stuttgart. Sanne Wevers begint net als Epke Zonderland de training ietsje later, haar zuds Lieke doet het nog even rustig aan vanwege een overbelaste linkerschouder.

De bondscoach kijkt tevreden in het rond. ,,We zitten alweer in het oude schema van 30 trainingsuren per week. Als je in het turnen drie weken stilstaat, heb je negen weken nodig om weer op het oude niveau te komen, dus je kan begrijpen dat deze coronaweken er flink hebben ingehakt.’’

Lees hier verder

Nieuws

menu