Corona in Friesland - 25 mei | Verpleeghuizen mogen weer beperkt bezoek toelaten, hittegolf en corona zijn gevaarlijke combinatie

Talma Hus in Feanwâlden ontvangt eerste bezoekers die bewoners mogen bezoeken zonder glasplaat ertussen. Nellie Tijtsma komt naar buiten na haar bezoek. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Een hittegolf die dit jaar Nederland raakt, zal gevaarlijker zijn dan in andere jaren. Het coronavirus en de extreme warmte treffen dezelfde kwetsbare groep. We moeten daarom nadenken over een aanpassing van het Nationaal Hitteplan, betogen deskundigen in een ingezonden brief. Dat en meer in ons overzicht van het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Er zijn sinds vrijdag twee nieuwe Friezen positief getest op het coronavirus. Dat meldde GGD Fryslân maandag in haar update. Er zijn nu in totaal 585 mensen in Friesland positief getest op het virus.

Er zijn sinds vrijdag twee nieuwe Friezen positief getest op het coronavirus. Dat meldde GGD Fryslân maandag in haar update. Er zijn nu in totaal 585 mensen in Friesland positief getest op het virus.

De GGD meldt dat er is sinds vrijdag één persoon is overleden, het aantal overledenen door het coronavirus staat nu op 66 doden. Dit zijn alleen mensen die voor hun overlijden positief zijn getest op het virus, een volledig beeld van het aantal overledenen aan corona in de provincie geeft het dus niet.

RIVM meldt acht nieuwe sterfgevallen door coronavirus

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn acht nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die waren besmet met het coronavirus.

Het virus heeft sinds de uitbraak in Nederland nu zeker 5830 mensen het leven gekost. Dit zijn alleen de overledenen van wie vaststond dat ze het virus hadden opgelopen. Het werkelijke dodental ligt beduidend hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Sterfgevallen worden soms pas na enkele dagen doorgegeven aan het RIVM door de GGD’en in het land.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn volgens de laatste cijfers ook slechts acht nieuwe coronapatiënten opgenomen.

Laatste asielzoekers uit quarantaine in Zoutkamp

Alle asielzoekers die na de corona-uitbraak in het azc van Sneek in quarantaine moesten in Zoutkamp zijn daar inmiddels weer vertrokken. Vandaag trokken de laatste drie de deur achter zich dicht. In totaal verbleven zestig vluchtelingen tijdelijk in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne.

De drie die vandaag vertrokken testten negatief op het virus maar woonden in Sneek wel samen met bewoners die wel besmet waren. Zij moesten daarom twee weken in quarantaine. Die quarantaine hebben ze nog niet afgemaakt. Dat doen ze op een andere locatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Hittegolf extra gevaarlijk tijdens coronacrisis: zwakkeren sneller in de problemen

Een combinatie van een hittegolf met het coronavirus kan grote effecten hebben op de volksgezondheid. Deskundigen pleiten er voor om het nationale hitteplan aan te passen aan de coronatijd.

In een ingezonden brief in De Gelderlander stellen hoogleraar Geriatrie Marcel Olde Rikkert van het Nijmeegse Radboudumc, hoogleraar Thermo fysiologie Hein Daanen van de VU Amsterdam en Madeleen Helmer van het Klimaatverbond Nederland. dat mensen die het hardst geraakt worden door het coronavirus, ook het meest kwetsbaar zijn voor een hittegolf. Vooral ouderen en mensen die al andere aandoeningen hebben komen in de gevarenzone.

Lees hier verder

Burgemeesters blikken vooruit naar pinksterweekend

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, waaronder de Leeuwae blikken maandag vooruit naar het pinksterweekeinde. Ook zullen zij de gang van zaken tijdens de drukke Hemelvaartsdag bespreken, aldus een woordvoerster van het beraad. Naar verwachting gaan zij geen uniforme regels afspreken om te grote drukte op sommige plaatsen in het land te bestrijden.

Bijzonder punt van aandacht zal zijn dat de horeca op tweede pinksterdag om 12.00 uur weer mag openen. Dat betekent dat mensen op 1,5 meter afstand van elkaar op terrasjes mogen zitten en onder voorwaarden ook weer uit eten mogen, als ze een tafel reserveren. De burgemeesters denken dat dat voor grote drukte gaat zorgen. Veel restaurants zijn voor de eerste heropeningsweek al zo goed als volgeboekt. Ook theaters en bioscopen mogen de deuren weer openen, voor maximaal 30 bezoekers tegelijk.

Verpleeghuizen mogen een bezoeker per bewoner toelaten

Met ingang van maandag mogen verpleeghuizen weer beperkt bezoek toelaten. Voorwaarde is wel dat op de desbetreffende afdeling geen corona heerst. Daar wordt maximaal één vaste bezoeker per bewoner toegestaan. Uiteraard moeten bezoekers vrij zijn van klachten die kunnen wijzen op een besmetting met Covid-19.

Nog niet alle verpleeghuizen gaan meteen open. De organisaties krijgen tot uiterlijk 15 juni de tijd om aan alle randvoorwaarden te voldoen, zoals hygiëne, beschermingsmiddelen en personeelsbezetting.

Vanaf half juni moet het in elk verpleeghuis mogelijk zijn om één bezoeker per bewoner op bezoek te laten komen. Het is de bedoeling dat de bezoekregeling na 15 juli verder wordt verruimd.

Talma Hûs in Feanwâlden was een van de 25 verpleeghuizen die meedraaiden in een landelijke proef om bezoek weer mogelijk te maken. Nelly Tytsma uit Ternaard was een van de eerste contactpersonen die gebruik maakte van de nieuwe bezoekgelegenheid.

Online hulp bij huiselijk coronageweld: Veilig Thuis lanceert chatfunctie

Slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen zich voortaan via een anoniem chatgesprek melden bij Veilig Thuis in hun regio. Hiermee hoopt de organisatie mensen te bereiken die thuis niet kunnen of durven te bellen.

Zeker nu veel mensen gedwongen thuis zitten, bestaat dat risico volgens Veilig Thuis. Daarom is de chatfunctie versneld ingevoerd. ,,Zeker in deze periode dat we meer met elkaar thuis zijn, willen wij een extra mogelijkheid bieden”, zegt Debbie Maas, voorzitter van het Landelijke Netwerk Veilig Thuis.

Daarnaast moet een deel van de ellende nog komen, denkt ze. ,,Financiële problemen zijn een belangrijke trigger voor geweld. Geen brood op de plank, dat doet wel echt iets met mensen. De grote financiële klappen van de coronacrisis gaan nog vallen.”

Vanaf vandaag zitten bij alle 26 regionale Veilig Thuis-organisaties medewerkers klaar om mensen via de chat van advies te voorzien. De afgelopen maand is Veilig Thuis Zuidoost-Brabant al gestart met de chat. Daar kwamen ruim tachtig gesprekken binnen, dat staat gelijk aan ongeveer 20 procent van het gebruikelijke aantal adviesaanvragen.

Falende mondkapjes in verpleeghuizen

Verpleeghuizen blijken op grote schaal te zijn opgescheept met ondeugdelijke mondkapjes. Het AD liet 25 medische mondmaskers testen, die worden gebruikt op corona-afdelingen in verpleeghuizen in het hele land. Daarvan kwamen er maar liefst twaalf niet door de test.

De tests werden afgenomen door Greencycl in Utrecht, dat normaal mondmaskers voor ziekenhuizen controleert. Veel van de geteste mondmaskers laten teveel virusdeeltjes door en scoren een onvoldoende. Sommige kapjes zitten tot 30 procent onder de minimale score. Van één masker was de houdbaarheidsdatum al tien jaar geleden verstreken.

Lees hier verder [PREMIUM]

Friesland na de crisis

Hoe verder na de coronacrisis? Hoogleraar Caspar van den Berg pleit voor een nieuw toekomstperspectief , met een open blik naar de wereld én ruim baan voor het Fries-eigene. Die twee gaan prima samen.

De huidige crisis zet aan tot herbezinning, zegt Van den Berg. Hij is hoogleraar bestuurskunde aan de Campus Fryslân van de Rijksuniversiteit Groningen, op de leerstoel global and local governance . ,,Dit is een kans. Een moment om dingen anders te gaan doen. De toekomstige wereld hoeft er namelijk niet onvermijdelijk hetzelfde uit te zien als de oude.’’

Lees ook | Opinie: Glokaliseerfriezenzijn we allemaal

‘Een derde middelbare scholen schaft zittenblijven af’

Een meerderheid van de middelbare scholen laat de regels los die normaal voor leerlingen gelden om over te gaan. Ruim een derde (38 procent) van de scholen geeft aan dat zittenblijven dit jaar helemaal wordt afgeschaft vanwege de problemen met lesgeven door het coronavirus. Dat meldt de Volkskrant op basis van een enquête die door 149 scholen is ingevuld. Die zijn samen goed voor 20 procent van de leerlingen in het regulier voortgezet onderwijs.

53 procent van de scholen geeft aan dat de ‘normale overgangsnormen’ niet gelden. 41 procent zegt nog wel gewoon op basis van rapportcijfers een bindend advies te geven over zittenblijven of overgaan. Ruim 5 procent heeft nog geen keus gemaakt.

Een deel van de scholen (15 procent) kiest ervoor om ouders te laten bepalen of hun kind overgaat. Het Ulenhofcollege in Doetinchem geeft als enige in de enquête aan dat de eindbeslissing bij de leerling ligt.

Onrust over ‘corona-uitbraakje’ in Menaam

Onder thuiszorgmedewerkers en huishoudelijke hulpen is onrust over het coronavirus dat heerst onder cliënten en zorgpersoneel in Menaam. Volgens de GGD Fryslân hoeft de omgeving zich geen zorgen te maken.

Het coronavirus is al bijna een maand aanwezig in seniorenwoningen en -appartementen rondom het woonzorgcentrum Nij Statelân. In het verpleeghuis Gralda State is volgens de KwadrantGroep (waar Palet en Elkander onder vallen, een van de aanbieders van thuis- en ouderenzorg in het gebied) geen corona vastgesteld, maar wel in omliggende seniorenwoningen en -appartementen waar zelfstandig wonende ouderen thuiszorg krijgen.

Volgens bestuursvoorzitter Jan Maarten Nuijens van de KwadrantGroep zitten op dit moment nog vijf positief geteste zorgmedewerkers thuis en zijn nog vier cliënten besmet. Hoeveel medewerkers en cliënten in totaal positief zijn geweest wil de KwadrantGroep niet zeggen.

Lees hier meer [PREMIUM]

Horeca wapent zich politiek in Den Haag

Horecaondernemers zijn bezig zich politiek te organiseren. Ze vinden in de Tweede Kamer te weinig oor voor hun pleidooi tegen de anderhalvemetersamenleving.

Geert Bosman in Heerenveen en Tess van der Kooij van Terschelling ontmoetten vrijdag in het Haagse parlementsgebouw onder meer de horecatyconen Laurens Meijer uit Breda en Won Yip uit Amsterdam. Na afloop meldde Nijmegenaar Khalid Oubaha, eigenaar van vijftien zaken, op Facebook: ,,Partij MKB Nederland is een feit!’’

Waarom? ,,Wij constateren dat onze kansen om deze crisis te overleven met de dag kleiner worden’’, meldt Van der Kooij. ,,Daarbij blijken de reddingsboeien niet te zijn wat ons in eerste instantie is voorgehouden.’’ Of het ook daadwerkelijk tot zo’n eigen politieke beweging komt, staat volgens Bosman nog niet vast.

Lees hier verder [PREMIUM]

Nieuws

menu