Corona in Friesland - 20 mei | Groentekweker op de vingers getikt om negeren coronaregels

Voor het eerst is het aantal vastgestelde coronabesmettingen op een dag in Friesland boven de 100 uitgekomen. Foto: pixabay

Een groentekweker uit de gemeente Waadhoeke heeft een waarschuwing gekregen van de Inspectie SZW, omdat hij naliet zijn werknemers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Er zijn sinds dinsdag twee nieuwe Friezen positief getest op het coronavirus. Op de intensive care in de Friese ziekenhuizen lagen woensdag drie personen met het coronavirus. Dit is het belangrijkste coronanieuws van de afgelopen 24 uur.

Bij het bedrijf werken zo’n honderd mensen. Zowel op de werkplekken als in kleedkamers en gangen houden ze geen afstand tot elkaar, constateerden inspecteurs. Het is de eerste keer dat een baas een formele tik op de vingers van de SZW krijgt om personeel dat niet goed beschermd is tegen besmettingen.

Het gaat al mis bij het inklokken: alle werknemers moeten ‘s morgens via een smalle gang naar een grote hal lopen. Het bedrijf heeft niet de moeite genomen om dat gefaseerd te laten gebeuren. Vervolgens hangen de medewerkers jassen en tassen op in een kleine kleedkamer, waar ze van schoenen wisselen. Niemand voorkomt dat te veel mensen tegelijk dat doen.

Tijdens het werk en in de pauzes houden veel werknemers zich niet aan de regel om 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. ”Ook hier worden zij niet aangesproken door de werkgever om zich aan de RIVM-richtlijnen te houden”, aldus de inspectie, die diverse meldingen over het bedrijf had binnengekregen. De inspectie eist dat de werkgever maatregelen neemt. ”Hij heeft een zorgplicht voor zijn werknemers en is dus verantwoordelijk om te zorgen dat de werknemers zich aan de richtlijnen (kunnen) houden.”

Lees hier meer over de waarschuwing van de inspectie.

Dodental coronavirus stijgt met 33 naar 5748

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5748. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 33 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

In Nederlandse ziekenhuizen zijn 14 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus. Sinds het begin van de uitbraak hebben in totaal 11.627 patiënten in ziekenhuizen gelegen door het virus. Ook die gegevens komen soms wat later binnen.

Het aantal vastgestelde coronabesmettingen steeg naar 44.447. Dat zijn er 198 meer dan op dinsdag. Ook daar ligt het werkelijke aantal patiënten vermoedelijk hoger.

Er zijn sinds dinsdag twee nieuwe Friezen positief getest op het coronavirus. Dat meldde GGD Fryslân woensdag in haar update. Er zijn nu in totaal 579 mensen in Friesland positief getest geweest op het virus.

Het aantal overledenen door het coronavirus veranderde niet en bleef staan op 64 doden. Dit zijn alleen mensen die voor hun overlijden positief zijn getest op het virus, een volledig beeld van het aantal overledenen aan corona in de provincie geeft het dus niet.

Drie patiënten op intensive care, twintig op reguliere afdeling

Er lagen woensdag drie personen van het coronavirus op de intensive care in de Friese ziekenhuizen. Twintig coronapatiënten lagen op een reguliere afdeling van het ziekenhuis, dat zijn zeven patiënten meer dan maandag. Dat meldt het Regionaal Overleg Acute Zorg Noord-Nederland woensdag.

In alle ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe lagen woensdag 11 coronapatiënten op de intensive care en 51 patiënten op een reguliere afdeling. Van alle coronapatiënten die in een ziekenhuis in het Noorden liggen, komen elf patiënten uit een andere regio.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares is landelijk gedaald tot 275. Dat zijn er 18 minder dan gisteren. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De intensivecareafdelingen behandelen inmiddels 527 mensen met andere aandoeningen. Dat is vier meer dan gisteren.

Het aantal corona-opnames buiten de intensive care bedraagt 922. Dat zijn er elf minder dan gisteren. De afgelopen 24 uur zijn er drie verplaatsingen geweest tussen de regio’s.

Alleen Fries geld naar cultuursector als rijk ook meebetaalt

De provincie Fryslân wil een kwart miljoen euro in de Friese culturele sector steken. Dat geld geeft gedeputeerde Sietske Poepjes echter alleen uit als het rijk ook over de brug komt. Als voorwaarde stelt de provincie dat het geld niet alleen bedoeld moet zijn voor de grote jongens.

Minister Ingrid van Engelshoven (D66, cultuur) maakte vorige maand 300 miljoen euro vrij voor de cultuursector. Het geld is bedoeld voor grote culturele instellingen om ,,de eerste maanden door te komen’’.

Volgens Poepjes moet er een ,,lykwichtiche ferdieling’’ komen over musea, podia en filmhuizen in het land. ,,Podia ha in wichtige funksje foar it yn stân hâlde fan leefberens yn ús provinsje’’, zegt Poepjes. Ze ziet dat het kabinet nu vooral geld uittrekt voor grote culturele instellingen in de Randstad.

Volgens het voornemen van Van Engelshoven krijgt de regio 30 miljoen euro, tien procent van het bedrag, om te verdelen. Poepjes wil graag invloed op die verdeling. Daar is nu nog geen duidelijkheid over. Poepjes wil ook kijken naar mensen die in de sector werken, bijvoorbeeld geluidstechnici en cameramensen. Die vallen op dit moment buiten de regeling van het kabinet. Ze wil pertinent voorkomen dat het kabinet het credo ‘wie het eerst komt, die het eerst maalt’ toepast.

Poepjes stelt dat gemeenten ook wel willen kijken naar het steunen van de culturele sector. Zij stellen dezelfde voorwaarde als de provincie. Ze betalen alleen als het rijk ook meedoet. Eerder gaf de Vereniging van Nederlandse Gemeenten al aan dat het bedrag van 30 miljoen voor regionale musea en andere culturele instellingen ,,volstrekt onvoldoende’’ is.

Rutte: tweede steunpakket gaat 13 miljard euro kosten

De coronacrisis gaat langer duren dan gehoopt. Het kabinet trekt daarom nog eens 13 miljard euro uit voor verlenging van het noodpakket om banen te behouden. ,,De noodzaak voor ondersteuning blijft”, aldus minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens het kabinet is Nederland in een nieuwe fase beland en is de hoop op een snel herstel van de economie vervlogen. ,,De recessie zal niet V-vormig en niet kort zijn”, waarschuwt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Voor bedrijven tot 250 werknemers komt er een nieuwe regeling met daarin tegemoetkoming van maximaal 20.000 euro om de vaste lasten te kunnen betalen. Alleen ondernemingen met minimaal 30 procent omzetverlies komen daarvoor in aanmerking. Bovendien moeten zij tot een sector behoren die in het eerste noodpakket in aanmerking kwam voor een bedrag van 4000 euro om de huur en de energierekening te betalen. Meer concreet gaat het om MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen, kermissen, podia en theaters.

Lees hier meer over het steunpakket 2.0

Hoe riskant zijn de versoepelingen van de coronamaatregelen?

Deze en andere vragen beantwoordde viroloog Coretta van Leer woensdag in een vraag- en antwoordsessie.

Kijk de vraag- en antwoordsessie hier terug.

Ziekenhuizen lopen tientallen miljoenen omzet mis vanwege coronavirus

De vier Friese ziekenhuizen lopen door de uitbraak van het coronavirus samen tientallen miljoenen euro’s aan omzet mis. Dit bemoeilijkt nieuwe investeringen en het inhalen van de reguliere zorg.

Ziekenhuis Antonius in Sneek verwacht door de coronacrisis over een periode van twee maanden zeven miljoen euro aan omzet mis te lopen en Tjongerschans in Heerenveen acht miljoen euro. Nij Smellinghe (Drachten) kan er nog geen uitspraken over doen.

Van MCL was al bekend dat het Leeuwarder ziekenhuis over vier maanden een omzetderving van veertig miljoen euro verwacht, doordat de poliklinische en niet-acute zorg stilgelegd is om capaciteit vrij te maken voor intensieve zorg van corona-patiënten.

Woordvoerder Daan van den Broek van Tjongerschans geeft aan dat minder omzet niet betekent dat er minder kosten zijn gemaakt. ,,Ook bij minder patiënten lopen bepaalde kosten gewoon door, nog even los van de extra kosten die het ziekenhuis heeft moeten maken voor aanpassingen vanwege de uitbraak van Covid-19.”

De ziekenhuizen geven aan er financieel goed voor te staan, ze rekenen op coulance van de zorgverzekeraars bij de eindafrekening van geleverde zorg en de afspraken die daar eerder over gemaakt zijn.

Aantal WW-uitkeringen in Friesland fors toegenomen: effecten coronacrisis duidelijk zichtbaar

Het aantal WW-uitkeringen in Friesland is in april met meer dan 10 procent toegenomen. Het UWV stelt dat de effecten van de coronacrisis duidelijk zichtbaar zijn.

Vooral onder horecapersoneel en uitzendkrachten nam de werkloosheid toe. In totaal telde Friesland eind april 11.809 WW-uitkeringen. Dat komt neer op 3,5 procent van de beroepsbevolking. Volgens het UWV zijn het met name jongeren tot 27 jaar die vaker een WW-uitkering ontvingen, ten opzichte van vorige maand.

Vergeleken met een jaar geleden, ligt het aantal WW-uitkeringen in Friesland 11,1 procent hoger. Voor het eerst in ruim drie jaar ligt het aantal hoger dan een jaar eerder.

En dat komt vooral door de coronacrisis, zegt het UWV. In alle provincies is een stijging zichtbaar. ,,Vooral werknemers in de horeca en mensen met een uitzendcontract hebben het zwaar te verduren. Door de verschillende maatregelen in verband met corona nam de WW in deze branches het sterkst toe.’’ De stijging was in het Noorden minder sterk dan in andere delen van het land.

Het totaalaantal WW-uitkeringen komt uit op 292.000, een stijging van 16,7 procent ten opzichte van de ruim 250.000 in maart 2020. „Zo’n grote stijging van de éne op de andere maand hebben wij niet eerder gezien tijdens de vorige crisis. Het aantal uitkeringen is met een zesde toegenomen”, zegt hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV Rob Witjes.

RIVM: Corona zal zich waarschijnlijk gedragen als veenbrand

Het coronavirus zal waarschijnlijk als een veenbrand blijven woeden in ons land, misschien nog wel de komende paar jaar. Plotse oplevingen van het virus in bepaalde gebieden blijven mogelijk, zei RIVM-directeur Jaap van Dissel woensdagmorgen in de Tweede Kamer.

Veenbranden woekeren na het blussen vaak door onder de oppervlakte. Ze zijn verraderlijk, omdat het vuur op onverwachte plaatsen plotseling kan oplaaien. Zo kan het coronavirus ook werken, al blijft veel onzeker. Singapore en Zuid-Korea bevestigen de theorie van een veenbrand wel.

Van Dissel: ,,Voor Nederland is de situatie kijken in de kristallen bol, maar we willen wel de toekomstige pieken zo laag mogelijk houden.” Hoe lang het coronavirus bij ons blijft, hangt ook van de komst van een vaccin af.

Het probleem is nu dat de incubatietijd van het virus vijf dagen is en daarna kan het nog wel ruim anderhalve week duren voordat echt zieke mensen op de ic belanden. Van Dissel noemt dat ‘rijden terwijl je in de achteruitkijkspiegel kijkt’.

,,Het systeem is kwetsbaar en dus moet je zo goed mogelijk op de monitoring van de infectie zitten”, aldus de RIVM-baas. Zelfs dan blijft het lastig. Want als de besmettingsgraad oploopt (wat we niet gelijk kunnen weten), komt pas een paar weken later de hausse van patiënten op intensive care.

Bloedverdunners om gevolgen corona risicogroepen te bestrijden

Mensen die (mogelijk) besmet zijn met het coronavirus, toch al meer kans hebben op trombose en ook nog bedlegerig zijn, kunnen nu ook door hun huisarts worden behandeld met bloedverdunners ter voorkoming van stolsels. Dat staat in een richtlijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), die woensdag is gepubliceerd. Bij coronapatiënten wordt vaak trombose geconstateerd. Het kan levensgevaarlijk zijn.

De risicogroep omvat al gauw zo ‘n 200.000 mensen, zegt het NHG. Het zijn patiënten die eerder trombose hadden, bij wie het in de familie vaak voorkomt en ook om mensen met kanker.

Het is aan de huisarts zelf om per individueel geval te kijken of preventieve bloedverdunners verstandig zijn voor zijn of haar patiënt. Het gebruik kan namelijk ook risico ‘s (bloedingen) met zich meebrengen.

Bijna 8000 coronagevallen in verpleeghuizen, ruim 2500 doden

Bij meer dan 7900 bewoners van verpleeghuizen is het coronavirus vastgesteld. Van hen zijn meer dan 2500 mensen overleden. Daarnaast zijn er 4550 verdachte gevallen in verpleeghuizen, van mensen die mogelijk het virus onder de leden hebben maar bij wie dat niet is bevestigd. Dat is de schatting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister is het coronavirus vastgesteld bij 7 procent van de bewoners van verpleeghuizen. „Ruim 2 procent van de bewoners is overleden. Ongeveer de helft van de mensen die besmet raken, herstelt weer.”

Twee op de vijf verpleeghuizen in Nederland hebben te maken gehad met een of meer coronagevallen. In totaal is het virus op 982 locaties vastgesteld. Het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen neemt de laatste weken wel af, schrijft De Jonge.

In de gehandicaptenzorg zijn bijna 1100 bewoners besmet geraakt, van wie 220 mensen zijn overleden. Daarnaast zijn er bijna 1200 verdachte gevallen. Op 307 locaties is minstens een besmetting geweest. Dat is ongeveer 12 procent van het totaal. Ook in de gehandicaptenzorg nemen het aantal nieuwe besmettingen en het aantal sterfgevallen af.

In geval van nood 3000 bedden op intensive cares

De intensive cares in Nederland worden in geval van nood mogelijk uitgebreid naar 3000 bedden. Een plan daarvoor wordt nu uitgewerkt en moet in september klaar zijn, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Onder normale omstandigheden behandelen intensivecareafdelingen 800 tot 900 patiënten. Daarvoor zijn 1150 bedden beschikbaar. Op het hoogtepunt van de coronacrisis, begin april, lagen meer dan 1400 coronapatiënten op de ic’s. De ziekenhuizen breidden de afdelingen voor intensieve zorg daarom in razend tempo uit tot 2400 bedden.

Het kabinet wil nu dat de capaciteit van de ic’s structureel wordt uitgebreid tot 1700 bedden, met dus de mogelijkheid om uit te breiden naar 3000 bedden „als een grote piekbelasting zich zou aandienen”. Volgens De Jonge zijn er genoeg beademingsmachines besteld om te kunnen uitbreiden. In noodgevallen is Duitsland ook nog steeds bereid om Nederlandse patiënten over te nemen.

Het plan voor de opschaling wordt uitgewerkt door het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Het netwerk moet daarbij ook rekening houden met artsen en verpleegkundigen, omdat de coronacrisis ook voor hen „zeer intens is geweest”.

Nieuws

menu