Corona grijpt steeds sneller om zich heen: in een week bijna 40 procent meer besmettingen in Friesland

Klanten dragen een mondkapje in een supermarkt. FOTO ANP/KOEN VAN WEEL

In Friesland zijn de afgelopen week fors meer coronabesmettingen vastgesteld dan een week eerder. In totaal testten 973 inwoners van Friesland positief, 38,5 procent meer dan de voorgaande week.

Het weekaantal is in zeven weken niet zo hoog geweest. Het aantal van 163 positieve gevallen dat donderdag gemeld werd was het hoogste sinds 18 oktober, los van de administratieve inhaalslag op 26 oktober.

Een groot deel van de besmettingen is voor de achtste week op rij vastgesteld in de gemeente Súdwest-Fryslân. Het aandeel ten opzichte van de rest van de provincie is gegroeid.

Dodelijke slachtoffers beperkt tot 4

Er zijn afgelopen week in Friesland 4 dodelijke slachtoffers van Covid-19 geregistreerd. Dat is aanzienlijk minder dan de voorgaande weken en opmerkelijk genoeg in zeven weken niet zo laag geweest. In totaal zijn in Friesland officieel 142 mensen aan Covid-19 overleden. Officieus gaat het volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek waarschijnlijk om een twee keer zo hoog aantal.

De meest recente rioolwatermetingen geven een verontrustend hoog aantal coronavirusdeeltjes aan in de zuivering van Damwâld, dat ligt daar vier keer boven het provinciaal gemiddelde.

Nieuws

menu