Corona-centrum in Heerenveen moet ziekenhuizen ontlasten bij tweede golf

Binnen zorglocatie Abbingahiem in Leeuwarden zijn twee coronabesmettingen vastgesteld. FOTO ANTON KAPPERS

Het coronacentrum in Heerenveen moet voorkomen dat bij een mogelijk tweede golf aan coronabesmettingen de planbare, reguliere zorg in de ziekenhuizen nogmaals wordt stilgelegd.

Dat zegt Mieke Draijer, medisch directeur van Alliade en lid van het Expertiseteam Corona Friesland. Dit team is opgericht door de grote zorgorganisaties, het zorgkantoor en GGD Fryslân.

Het coronacentrum is tijdens de crisis gevestigd in drie afdelingen van de oudbouw van verpleeghuis Anna Schotanus in Heerenveen. Er was plaats voor 130 coronapatiënten, maar op het hoogtepunt waren maximaal 35 bedden bezet. Bij een tweede golf is het de bedoeling dat meer patiënten uit het ziekenhuis doorstromen naar het centrum.

Het expertiseteam gaat de honderden kleinschalige woonvormen, lokale zorginitiatieven en thuiszorgorganisaties in Friesland gratis helpen om zich voor te bereiden op een eventuele tweede golf in het najaar. Volgens Draijer moet de komende – wat betreft coronabesmettingen – rustige periode benut worden om per locatie te beoordelen of er een afdeling voor coronapatiënten kan worden ingericht.

Verpleegkundigen en andere medewerkers kunnen vanaf september een cursus Covid-19-coach krijgen over basishygiëne en omgaan met uitbraken. Voor bestuurders is er vanaf augustus een masterclass besturen in coronatijd. Het expertiseteam heeft geleerd van de ervaringen sinds maart en past adviezen voortdurend aan de nieuwste inzichten aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus