Contactonderzoek focust zich op zorginstellingen; grootste uitbraak in Bennema State

Het aantal besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen loopt weer op. FOTO PIXABAY

Het bron- en contactonderzoek van mensen die positief testen op het coronavirus focust zich op zorginstellingen. GGD Fryslân stelt zich ten doel de verspreiding in verpleeg- en verzorgingshuizen zo veel mogelijk te voorkomen.

Door het snel gestegen aantal besmettingen kan de Friese GGD het bron- en contactonderzoek niet meer optimaal uitvoeren. Directeur Margreet de Graaf kondigde vorige week al aan dat er prioriteiten gesteld moeten worden, nu het risiconiveau voor Friesland ‘zorgelijk’ is.

,,Heeft u contact gehad met mensen die wonen of werken in de zorg of bent u in een zorginstelling geweest. Dat is de vraag die onze mensen nu stellen”, legt woordvoerder Marcel de Jong uit. Is er geen relatie te leggen met de thuis- en verpleegzorg, dan wordt positief geteste personen gevraagd nauwe contacten zelf te informeren.

Het GGD-team voor bron- en contactonderzoek is conform afspraak uitgebreid tot vijftig voltijds medewerkers. Het aantal besmettingen ( 615 de afgelopen week ) ligt echter veel hoger dan een paar maanden geleden was voorzien. ,,Het dubbele van wat we in deze fase verwacht hadden.”

Het aantal besmettingen in verpleeg- en verzorgingshuizen loopt weer op. Afgelopen week testten twintig bewoners positief. De grootste uitbraak heeft momenteel plaats in Bennema State in Hurdegaryp, waar mensen met dementie verblijven. Veertien bewoners zijn besmet. De tien kleinschalige groepswoningen zijn tijdelijk gesloten voor bezoek. Volgens woordvoerder Lotte Stienstra worden er niet meer positieve gevallen verwacht.

In het Coronacentrum in Heerenveen liggen momenteel vijftien kwetsbare mensen, veelal ouderen, die behandeld worden voor Covid-19. Twee van hen zijn afkomstig van Bennema State.

Nieuws

menu