Consortium wil 10 miljoen euro voor noordelijk gezondheidsplatform

Vanaf 1 juli 2020 moet iedereen digitaal bij zijn eigen medische gegevens kunnen. FOTO ANP

Een consortium van 37 bedrijven steekt 6 miljoen euro in de ontwikkeling van een persoonlijk gezondheidsplatform voor Noord-Nederland. Het consortium hoopt daarbovenop op een subsidie van 4 miljoen euro van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

Philips, Medisch Centrum Leeuwarden, de stichting Gerrit en zorgverzekeraar De Friesland trekken samen de ontwikkeling van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) Noord-Nederland. De initiatiefnemers hopen dat over vijf jaar meer dan 200.000 Noorderlingen van de PGO gebruik maken.

Lees ook | Zorgverzekeraar De Friesland biedt leefstijltips in plaats van korting

Een PGO is de opvolger van het Elektronisch Patiënten Dossier. Dit plan om voor alle Nederlanders een digitaal dossier in te voeren strandde in 2011 in de Eerste Kamer om privacyredenen. Een PGO kan wel de toets van privacy-kritiek verdragen. Vanaf 1 juli zijn zorgaanbieders wettelijk verplicht om patiënten elektronisch toegang te geven tot de eigen medische gegevens.

In een PGO heeft de patiënt zelf de regie over welke medische informatie met derden wordt gedeeld en welke niet, verduidelijkt directeur innovatie Cid Berger van De Friesland.

Meerdere apps in ontwikkeling

Bij de PGO die Philips ontwikkelt kan gedacht worden aan een applicatie die gebruikers zowel op hun computer als op hun smartphone kunnen downloaden. Binnen het consortium maken de technologische bedrijven Quli en Indiveo vergelijkbare apps.

Binnen de persoonlijke gezondheidsomgeving heeft de patiënt alle verschillende informatie van bijvoorbeeld ziekenhuis, huisarts, apotheek, diëtist, thuiszorg en fysiotherapeut bij de hand. ,,Het gaat erom dat je binnen die omgeving veilig over je zorg kunt communiceren”, zegt Berger. ,,Je kunt er ook medische uitleg op video op krijgen of bloeddrukgegevens op bijhouden.”

Om onderling medische informatie uit te wisselen moeten alle zorgaanbieders aan zogenoemde MedMij-standaarden voldoen. Zorgpartijen hebben momenteel de handen vol aan het afstemmen op elkaars ict-systemen.

Volgens Berger loopt Friesland voorop in de uitwisseling van digitale informatie door de stichting Gerrit. Binnen dit samenwerkingsverband werken noordelijke zorgverleners al lang samen, onder meer met de uitwisseling van radiologische beelden.

Lees ook: Vereist: één taal en één digitaal systeem voor zorg

Nieuws

Meest gelezen