Conflict tussen Waddenpartij en Wad'n partij

Zonsondergang boven de Waddenzee

De Raad van State beslist nog deze week of de Waddenpartij onder deze naam kan meedoen aan de raadsverkiezingen in de gemeente Noardeast-Fryslân.

Rechter en staatsraad Bart Jan van Ettekoven beloofde dinsdag tijdens een Kieswetzaak in Den Haag uiterlijk vrijdag een oordeel te vellen in het conflict tussen de Wad’n partij (Harlingen) en de Waddenpartij (Dokkum). Als de Raad van State de naam Waddenpartij van de kieslijst schrapt, moet die als blanco partij meedoen.

De Harlingers willen niet dat de Waddenpartij onder die naam meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 november. Volgens Wim Wildeboer lijken de namen teveel op elkaar. Wildeboer vroeg de Raad van State om de Waddenpartij van de kieslijst van de fusiegemeente te schrappen. Niet dat zijn Wad’n partij meedoet in Noardeast-Fryslân, wél omdat die komend voorjaar wil meedoen aan de provinciale verkiezingen.

Verwarring of geen verwarring?

De Kiesraad gaat er van uit dat kiezers in Noardeast-Fryslân de Waddenpartij niet met de Harlingse Wad’n Partij zullen verwarren. Een woordvoerder van de Kiesraad erkende dat er een probleem was geweest als de Wad’n Partij eerder had meegedaan aan provinciale of landelijke verkiezingen.

Wildeboer benadrukte dat zijn partij al een ruime provinciale bekendheid geniet. ,,Wat uitspraak betreft zit er geen enkel verschil tussen Wad’npartij en de Waddenpartij. Dat schept verwarring, ook in Noardeast-Fryslân.’

Volgens Alex Hazelaar van de Waddenpartij is er geen enkele sprake van verwarring bij en misleiding van de kiezer in zijn nieuwe gemeente. ,,Wij zijn opgericht omdat GroenLinks en de Partij van de Dieren niet meedoen in Noardeast-Fryslân en wij toch dat politieke geluid willen laten horen. Wij richten ons vooral op de natuur en Waddenzee’’, zei Hazelaar.

De Raad van State stelde op basis van de statuten vast dat de Harlingse Wad’n partij zich vooral richt op het verbeteren van de communicatie en relatie tussen burger en politiek. Maar, zei Wildeboer: ,,Wij zetten ons ook in voor de natuur en milieu zoals rondom de afvaloven en de zoutwinning in de Waddenzee’’.

Nieuws

menu