Colonne met 'vrijheidssoep' rijdt op Bevrijdingsdag door Friesland

Oude legervoertuigen van Keep Them Rolling op de Markt in Dokkum in 2017. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Op 5 mei vindt in Friesland toch een groot coronabestendig bevrijdingsevenement plaats. Rondom in de provincie wordt ‘vrijheidssoep’ uitgedeeld.

Met twee- tot driehonderd oude legervoertuigen worden op Bevrijdingsdag zo’n zesduizend blikken bevrijdingssoep verspreid. De colonne brengt de soep in groepjes van twee of drie voertuigen naar ziekenhuizen, zorgcentra en thuiswonende bejaarden die een moeilijk of eenzaam jaar achter de rug hebben. Er komt een systeem om ouderen aan te melden. De organisatie volgt overal de coronaregels.

Recept

Het project is een samenwerking van Stichting Befrijdingsfestival Fryslân en de Keep Them Rolling-groep De Klinze Headquarters uit Ternaard en omgeving. Veiligheidsregio Fryslân heeft het evenement goedgekeurd, vertelt woordvoerder Meindert Hoekstra van De Klinze Headquarters.

De smaak van de ingeblikte bevrijdingssoep is nog even geheim, zegt Hoekstra. ,,Dat komt ynkoarten nei bûten.’’ Een culinair specialist, die landelijk bekend is, heeft het recept gemaakt. ,,Ek dat wurdt ynkoarten dúdlik.’’

Vliegtuig

De colonne, die start in Leeuwarden, is tevens van plan om chocola uit te delen. Daarnaast is de hele dag een oud jachtvliegtuig, een Hawker Hunter, in de lucht.

Voor de chauffeurs van de oude legervoertuigen en de verschillende groepen Keep Them Rolling-vrijwilligers is het voorlopig een van de weinige uitjes. Hun agenda is in deze coronatijd nog vrijwel leeg. De groepen trekken normaliter heel Nederland door.

Nieuws

menu