College Leeuwarden volgende week rond

Volgende week hoopt Leeuwarden zijn nieuwe college van b. en w. te presenteren. Het collegeprogramma is bijna rond, zegt onderhandelaar Lutz Jacobi (PvdA).

Over de onderhandelingen met PAL/GroenLinks, CDA en D66 wil de PvdA-lijsttrekker weinig kwijt, behalve dan dat ze in ‘goede harmonie’ verlopen. ,,We gaan naar de eindstreep.’’ Grootste struikelblok is het grote tekort op het sociale domein, waardoor Leeuwarden mogelijk 20 miljoen euro op de begroting moet bezuinigen. ,,Daar zijn we uitgekomen, al was het niet makkelijk’’, zegt Jacobi.

Van de drie nieuwe Friese gemeenten is Leeuwarden de laatste zonder nieuw college. Waadhoeke en Súdwest-Fryslân zijn al klaar. ,,Maar we hebben wel wat grotere probleempjes", zegt Jacobi, doelend op het grote tekort. ,,Dan ben je langer bezig."

Welke maatregelen de vier partijen nemen om het tekort weg te werken, wordt dus volgende week duidelijk. Tegelijk wordt ook bekend wie als wethouder in het college komen, en welke portefeuille ze krijgen. Vervolgens mogen de leden van alle collegepartijen zich nog uitspreken over het collegeprogramma. Pas daarna kan het nieuwe college, met D66 als enige nieuweling, worden geïnstalleerd.

Nieuws

menu