College Fryske Marren in zwaar weer nu CDA en VVD zich beraden op relatie met FNP

Het ‘nee’ van de FNP tegen zandwinning bij Oudemirdum heeft mogelijk gevolgen voor het college in De Fryske Marren. Coalitiepartners CDA en VVD beraden zich op de toekomst.

,,We kunnen na deze stap niet zomaar even overgaan tot de orde van de dag’’, zegt VVD-fractievoorzitter Olaf Storms over het besluit van de FNP tegen zandwinning te stemmen. ,,We moeten er goed over nadenken wat dit betekent.’’

CDA-fractievoorzitter Jan van Zanden vindt het ,,no noch te betiid om dêr wat oer te sizzen’’, meldt hij over de beslissing van de Frysk Nasjonalen. ,,Wy litte dit earst efkes yn ús omgean en dan beprate wy it yn ús fraksje.’’

De schok was gisteravond groot in het gemeentehuis in Joure. Voorafgaand aan een bijeenkomst stelde de FNP zijn coalitiegenoten CDA en VVD van zijn besluit op de hoogte.

Lees ook: Streep door zandwinning bij Oudemirdum

FNP-raadsleden 'wrakselden'

De Frysk Nasjonalen hadden al meerdere malen laten weten dat ze ,,wrakselden’’ met het plan van zandwinner Smals uit Cuijk. Vanaf een eiland op 5 kilometer uit de kust wilde het bedrijf minstens dertig jaar zand gaan zuigen.

Erop moest een gebouw komen van 22 meter hoog. De industrie zou gaan plaatsvinden in een beschermd natuurgebied. En dat rijmt niet met het verkiezingsprogramma van de FNP. Die partij zegt te staan voor groen, ruimte en weidsheid.

Toch kwam de stap van de FNP voor de collegepartners als een verrassing. Een zeer onaangename. ,,Hiel frjemd’’, noemt CDA’er Van Zanden de wending van de Frysk Nasjonalen. ,,Wy ha by it foarmjen fan it kolleezje ôfrûne maaitiid ôfspraken makke.’’

Zandwinning mag dan niet zwart op wit in het programma staan, erover zijn wel mondelinge afspraken gemaakt. ,,En dy jilde ek’’, verzekert Van Zanden. Het plan van Smals werd beschouwd als ,,een gelopen race’’, zegt VVD’er Storms. ,,Daar waren alle drie de partijen het al over eens. Dan hoef je het niet meer op te schrijven.’’

'Ik vind het niet leuk'

Ook Storms is niet te spreken over de ,,heel rare beweging’’ van de FNP. ,,Ik vind het niet leuk’’, geeft hij aan. ,,En dan zeg ik het heel netjes. Het is een understatement.’’ Het bevreemdt hem dat de Frysk Nasjonalen zich ineens afkeren van een ,,proces waar de FNP al jaren mee bezig is’’.

Storms benadrukt dat toenmalig FNP-wethouder Bram Bonnema van het voormalige Gaasterlân-Sleat het zandwinningsplan ,,op de wagen’’ zette. In 2011 werd ertoe een overeenkomst ondertekend.

,,En FNP-gedeputeerde Johannes Kramer heeft er een natuurvergunning voor afgegeven.’’ Volgens de liberaal verlegde de FNP ,,zijn koers op het IJsselmeer vanwege de provinciale statenverkiezingen op 20 maart’’. Ook haalt hij aan dat de twee FNP-wethouders net als de overige collegeleden voor het zandwinningsplan stemden.

De Frysk Nasjonalen hebben het vertrouwen van hun coalitiepartners flink geschonden. ,,Ik las vroeger strips met Hiawatha en spreken met gespleten tong. Daar lijkt het bij de FNP nu ook op’’, aldus Storms.

Nieuws

menu