Code geel: plaatselijk nog steeds gladheid

Rijkswaterstaat werkt hard aan het begaanbaar maken van de wegen.

Rijkswaterstaat werkt hard aan het begaanbaar maken van de wegen. Foto: ANP

In Friesland is maandagavond, net als in de rest van Nederland, code geel van kracht. Rijkswaterstaat en provincie Fryslân waarschuwen voor gevaarlijke rijomstandigheden door gladheid.

In het zuiden van de Friesland is de provincie nog druk bezig met sneeuwschuiven en zout strooien. In de driehoek tussen Lemmer, Balk en Koudum is overlast door stuifsneeuw en sneeuwduinen.

Volgens het KNMI kan het in de nanacht en de vroege ochtend in de zuidoostelijke helft van het land verraderlijk glad worden door bevriezing, omdat de werking van zout op het wegdek minder wordt door de lage minimumtemperaturen. Daarnaast is het snijdend koud en ligt de gevoelstemperatuur tussen -10 en -15 graden

In de ochtend was in het noorden nog sneeuwjacht door de harde wind, volgens het KNMI. Er is sprake van sneeuwjacht wanneer er sneeuw valt en er windstoten boven windkracht 5 zijn, waardoor er vaak weinig zicht is. De rest van de week blijft het droog en flink vriezen, tot minimumtemperaturen van -15 graden.

Het beeld van de (snel)wegen in het Noorden is verschillend, zo meldt Rijkswaterstaat. Met name de A32 tussen Leeuwarden en Wolvega is niet goed begaanbaar. De A7 tussen Groningen en Joure daarentegen wel.

Vanwege sneeuwduinen was de A7 tussen Middenmeer en Den Helder dicht vanaf het begin van de dag dicht. Rijkswaterstaat is lang bezig geweest om de weg sneeuwvrij te krijgen. Rond 17:00 uur werd de weg in beide richtingen weer vrijgegeven.

Treinen en bussen

Tot 12.00 uur reden er geen Arriva-bussen in Friesland, die dienstregeling is inmiddels weer opgestart. De Nederlandse Spoorwegen rijden dinsdag in het hele land alleen met Sprinters vanwege de strenge vorst. Vrieskou en vocht zorgen naar verwachting voor ijsafzetting aan bovenleidingen, aldus NS.

Ook zijn er nog veel storingen op het spoor door de hevige sneeuwval van de afgelopen dagen. Sprinters stoppen ook op kleine stations en daarmee hoopt de NS zoveel mogelijk reizigers naar hun plaats van bestemming te brengen. Waar mogelijk worden treinen verlengd.

De situatie op het spoor is nog steeds onzeker en daarom adviseren NS en ProRail reizigers waar mogelijk hun reis uit te stellen.

Om het op het water ook veilig te houden, vervangt Rijkswaterstaat de lichtboeien door zogenoemde ijsboeien. Dit zijn stalen sparren die beter tegen het ijs kunnen. Voor alle binnenwateren in Friesland geldt vanaf zaterdagavond 21:00 uur al een vaarverbod, behalve op vaarwegen die gebruikt worden door de beroepsvaart.

Veerboten

Rederij Doeksen heeft besloten van dinsdag tot en met woensdag 17 februari niet met de sneldienst te varen naar Terschelling en Vlieland vanwege de toenemende ijsgang. IJsgang ontstaat als er drijfijs op het water ligt, dit kan ervoor zorgen dat de waterweg onbegaanbaar wordt voor schepen. De veerdienst vaart wel.

Blijf op de hoogte van de actuele stand van zaken met betrekking tot het winterweer in ons liveblog.