Mist lost langzaam op

Friesland lag tijdens oudejaarsavond onder een dikke laag mist. De dichte mist zorgde voor problemen in de gehele provincie. Op de A32 was de mist oorzaak van een zware kettingbotsing waarbij een 58-jarige vrouw uit Dokkum is overleden.

Niet alleen op de A32 gebeurde aan het begin van de avond een heftige kettingbotsing, later volgde een kettingbotsing op de A7 ter hoogte van Heerenveen. In totaal waren er tientallen auto’s bij betrokken. Acht mensen moesten naar het ziekenhuis.

Het zicht op de wegen verbeterde in de loop van de nacht en het begin van de ochtend. Rond half zeven was het zicht op veel plaatsen in de provincie rond de 400 meter.

Het KNMI gaf dinsdagavond rond 23.15 uur code rood af omdat het zicht in de noordelijke helft van het land lokaal minder was dan 10 meter. De ANWB adviseerde niet meer de weg op te gaan.

Weeronline meldt dat de laagst gemeten zichtwaarde 14 meter bedroeg. Dat was rond 02.10 uur op Maastricht Aachen Airport en is tot nu toe de laagste waarde die op de officiële meetpunten van het KNMI is gemeten. „In Groningen, Friesland en Drenthe was buiten de meetpunten rond de jaarwisseling echter op veel plaatsen sprake van minder dan 10 meter zicht. En lokaal werd zelfs gesproken over slechts 4 à 5 meter zicht”, aldus Weeronline.

Door toenemende wind zal het zicht woensdag overdag verbeteren. In gebieden waar het opklaart kan het licht vriezen en is er kans op gladheid, waarschuwt Weeronline. En in de avond kan opnieuw mist ontstaan.

Nieuws

Meest gelezen