Code geel in Friesland vanwege dichte mist

Archieffoto. FOTO ANP

Het KNMI kondigt zaterdagavond code geel af voor de provincie Friesland. Er is lokaal dichte mist, soms bedraagt het zicht minder dan tweehonderd meter. Bovendien is het opletten vanwege gladheid door bevriezing van natte weggedeelten.

De code geel geldt tot 4 uur in de nacht van zaterdag op zondag. In de loop van de avond en komende nacht neemt de bewolking vanuit het oosten namelijk toe, voorspelt Weeronline. Ook gaat het harder waaien. Hierdoor verdwijnt de dichte mist en loopt de temperatuur bovendien iets op.

Het KNMI geeft ook code geel voor Noord- en Zuid-Holland.

Stavoren

Op verschillende plaatsen in Friesland, Noord- en Zuid-Holland vormde zich aan het eind van zaterdagmiddag al mist. Volgens Weeronline was het zicht tot dusverre het slechtst in Stavoren. Daar kon om 16:50 uur slechts 88 meter ver worden gekeken. De mist breidt zich de komende uren verder over het westen en noordwesten uit. De dichte mist kan ineens opdoemen, wat verraderlijk is in het verkeer.

Gladheid

Het is niet alleen mistig, vanwege de brede opklaringen die aan de mist voorafgaan koelt het ook snel af, stelt Weeronline. Plaatselijk daalt de wegdektemperatuur net onder het vriespunt. Omdat het vandaag hier en daar heeft geregend zijn de wegen nat. Hierdoor kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De kans op gladheid is het grootst op bruggen en plekken waar niet is gestrooid.

Nieuws

menu