Cliënten en werknemers Alliade krijgen vanaf 18 januari als eersten het coronavaccin

De cliënten krijgen een prikje van het merk Pfizer. FOTO AFP Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN

Zorgkoepel Alliade in Heerenveen is één van de twaalf Nederlandse instellingen die al vanaf 18 januari mag beginnen met het vaccineren van cliënten en medewerkers.

De bewoners en verpleegkundigen krijgen een prikje van het merk Pfizer.

Het kabinet heeft in samenspraak met brancheorganisaties twaalf grote instellingen uitverkoren met meerdere locaties waar het vaccineren vervroegd kan beginnen, meldt Zorgminister Hugo de Jonge (CDA) in zijn brief aan de Tweede Kamer.

Bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking gelden als extra kwetsbaar voor het coronavirus.

Het Pfizer-vaccin moet diepgevroren worden vervoerd. Daarom is het lastig te verdelen en komen alleen grote instellingen hiervoor in aanmerking. Alliade (Talant, Meriant, Reik) heeft zo’n 7000 bewoners.

Personeel krijgt zelfde prik

In de week van 18 januari worden landelijk naar verwachting 15.000 bewoners vervroegd gevaccineerd. De Jonge rept over een beperkte groep medewerkers die de vaccinatie op locatie toedienen. Zij mogen zelf ook worden gevaccineerd met hetzelfde type vaccin.

Ziekenhuisapotheken die eerder meedraaiden bij de vaccinatie van ziekenhuispersoneel zullen het personeel ondersteunen bij de vaccinatie.

In de Nederlandse kopgroep zitten verder de zorgkoepels Amarant, Brabant Zorg, Carint Reggeland, Cordaan ’s Heeren Loo, Ipse de Bruggen, Middin, Ons Tweede Thuis, Opella, TanteLouise en Zorgbalans. In de weken hierna komen de 140.000 bewoners van andere Nederlandse instellingen aan bod.


Nieuws

menu