Christiaan Triebert (New York Times) nieuwe columnist LC

Christiaan Triebert op de fiets, met op de achtergrond de skyline van New York.

Christiaan Triebert op de fiets, met op de achtergrond de skyline van New York. Foto: Hanna Hrabarska.

Onderzoeksjournalist Christiaan Triebert, afkomstig uit Leeuwarden, gaat vanaf januari een maandelijkse column schrijven voor de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden.

Triebert werkt voor The New York Times , waar hij lid is van een speciaal team dat op vernieuwende wijze onderzoek doet naar misstanden. Deze maand toonde het team, Visual Investigations, aan dat Russische vliegtuigen doelbewust ziekenhuizen bombardeerden in Syrië.

In een interview in deze krant vertelt Triebert, die in Groningen studeerde, over zijn overstap naar de Amerikaanse krant. The New York Times benaderde hem vanwege zijn werk voor onderzoekscollectief Bellingcat, dat op basis van openbaar toegankelijke informatie op internet en sociale media bewijzen vindt voor grote misdaden. ,,Bellingcat had veel impact, maar The New York Times nog wat meer.’’

Lees ook LC+ | Oud-Leeuwarder Christiaan Triebert is ‘a rising star’ bij The New York Times

Voor Bellingcat achterhaalde Triebert onder andere een van oorlogsmisdaden verdachte Libische militair. ,,De wil om iets uit te zoeken en een internetaansluiting, meer heb je echt niet altijd nodig om de waarheid bloot te leggen.’’

Vanuit New York schrijft Triebert vanaf eind januari elke maand voor de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden een column over het leven in de metropool en zijn werk voor The New York Times .

Lees ook LC+ | Christaan Triebert: puzzelen met de waarheid bij de New York Times