Chat met Fier bereikt driehonderd slachtoffers mensenhandel

De Veilige Veste in Leeuwarden.

De Veilige Veste in Leeuwarden. FOTO NIELS WESTRA

Via Chat met Fier zijn vorig jaar bijna driehonderd slachtoffers van mensenhandel bereikt. Het gaat vooral om minderjarige meisjes.

Chat met Fier is een online chathulp waarop mensen anoniem met hulpverleners kunnen praten. In vrijwel alle gevallen ging het om slachtoffers van seksuele uitbuiting die zelf contact zochten. De meesten zaten ten tijde van het contact nog midden in de uitbuitingssituatie.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). Opvallend vindt het CKM de jonge leeftijd; tweederde is minderjarig en ruim een kwart zelfs vijftien jaar of jonger. Bij een op de vijf slachtoffers waren meerdere daders betrokken, wat lijkt te wijzen op georganiseerde criminele netwerken.

Anders onzichtbaar

De mogelijkheid om anoniem en digitaal hulp te kunnen zoeken, zorgt er mede voor dat de groep die anders onzichtbaar blijft, zich nu meldt. Volgens het CKM is nu 12 procent van de groep in beeld.

In 2018 meldden zich 408 slachtoffers. Het verschil wordt onder meer verklaard doordat er dat jaar meerdere campagnes over seksuele uitbuiting waren, waardoor de chatfunctie meer aandacht kreeg.