Celstraf voor man uit De Westereen na mishandeling en racistische belediging

ANP

Een man uit De Westereen (51) is donderdag door de politierechter veroordeeld tot een week cel vanwege een mishandeling en racistische belediging.

Op 28 oktober had de man bij het treinstation in Leeuwarden een donkere jongen beledigd. ,,Het is nog geen 5 december Zwarte Piet’’, had hij geroepen. Drie vrienden namen het voor de jongen op. ,,Doe eens normaal’’, had een van de jongens gezegd.

Om de gemoederen te sussen was een oudere broer van die jongen ertussen gesprongen. Hij, 16 jaar oud, kreeg vervolgens een vuistslag in het gezicht. Daar verklaarden niet alleen de vier vrienden over, maar ook een onafhankelijke getuige. De man uit De Westereen had naar eigen zeggen acht flesjes bier gehad.

Officier van justitie Roelof de Graaf sprak van een ernstig strafbaar feit met een ,,discriminatoir karakter’’. Hij vreesde komende zaterdag in Grou opnieuw racistische reacties vanuit het publiek bij de intocht van Sint Piter. Kick Out Swarte Pyt - de noordelijke tak van de randstedelijke actiegroep met nagenoeg dezelfde naam - heeft daarbij een protestactie aangekondigd. Volgens advocaat Robert Snorn had zijn cliënt de jongen wel mishandeld, maar dan door een duw te geven. Omdat de man ook al drie dagen vast had gezeten op het politiebureau, bepleitte Snorn een voorwaardelijke boete.

Daar ging rechter Gustaaf Wijnands niet in mee. Hij vond ook de eis niet zwaar genoeg. ,,Het is echt heel ernstig dat u een jongen van zestien zo’n klap verkoopt in de openbare ruimte. Ook de aanleiding was ernstig: racistische opmerkingen die geen enkel doel dienden.’’ Daarom koos Wijnands voor twee weken cel, waarvan een week voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland