Cel geëist tegen reiki-therapeut vanwege verkrachting

Een 68-jarige reiki-therapeut uit Oudwoude mag van het Openbaar Ministerie vier maanden de cel in omdat hij een cliënte zou hebben verkracht.

De vrouw was met onder meer burn-outklachten bij hem gekomen op 17 december 2016, op advies van een tante die eerder had kennisgemaakt met de speciale krachten van de therapeut. Tijdens de massagesessie - op zijn verzoek had de vrouw haar kleren uitgetrokken - had de verdachte meermalen haar borsten betast.

Blokkades

Ook was hij met zijn vingers bij haar binnengedrongen. ,,Lit dy mar gean’’, zou hij herhaaldelijk hebben gezegd. De verdachte erkende gisteren ter zitting dat hij de vrouw op genoemde plekken had betast. Om blokkades bij de vrouw op te heffen was het volgens hem noodzakelijk chakra’s in die gebieden te activeren, maar hij benadrukte dat hij geen enkele seksuele intentie had gehad en dat hij haar alleen maar van spanningen af wilde helpen. ,,By in behanneling kinne jo absolút gjin seksuele gedachten hawwe.’’

Volgens de vrouw had hij haar na afloop gevraagd om een zoen. ,,Hiel normaal’’, verklaarde de therapeut later tegenover de politie. Ook had hij tijdens de verhoren gezegd dat zijn vrouw door een psychiater met een soortgelijke methode geholpen was. Ze vond het niet prettig, maar had er uiteindelijk wel baat bij, aldus de verdachte.

Toestemming

Officier van justitie Eelco Jepkema vond de intenties van de verdachte niet zo relevant. Volgens hem was bepalend dat de handelingen ,,naar hun aard’’ al ontuchtig waren. Mocht het al nodig zijn erogene zones aan te raken, dan had hij daarvoor op zijn minst expliciet toestemming moeten vragen, aldus Jepkema. Hij eiste acht maanden cel, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Advocaat Tjalling van der Goot benadrukte dat de context en de intenties wel degelijk van belang waren. Hij verwees daarbij onder meer naar een eerder vonnis van de rechtbank Leeuwarden. Als de therapeut slechte bedoelingen had gehad zou de therapie geen effect hebben gehad, stelde Van der Goot. De vrouw had zelf verklaard dat in het begin al snel hoofdpijn en verkoudheid verdwenen. Bovendien was volgens de raadsman tijdens het voorgesprek nog niet duidelijk wat er prcies zou moeten gebeuren. ,,Hy wit yn it foar net wer blokkades sitte en wêr syn hannen hinne moatte.’’

Uitspraak: 28 september

Nieuws