Carbidschieten met zijn tweeën? Buma: ‘Daar is weinig lol aan te beleven’

Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden arriveert voor het Veiligheidsberaad in Utrecht. FOTO ANP

Carbidschieten wordt niet verboden met Oud en Nieuw. Maar er zal geen klap aan zijn, omdat hooguit twee vrienden op 1,5 meter afstand samen buiten mogen zijn.

Die strenge regels gelden ook met oudjaar, zegt Sybrand Buma, voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân. ,,Als handeling wordt het carbidschieten niet verboden. Maar er is dit jaar weinig lol aan te beleven.’’

Gemeenten zijn of gaan in gesprek met carbidschieters die een ontheffing hebben aangevraagd of een melding hebben gedaan. De gemeente Súdwest-Fryslân waarschuwde aanvragers vorige maand al voor eventuele strengere maatregelen. De website vermeldt nadrukkelijk dat carbidschieters hun legesgeld van 39,45 euro niet kunnen terugvragen.

Buma kwam maandag met de 24 andere voorzitters van Veiligheidsregio’s samen in Utrecht waar ze werden bijgepraat over de nieuwe maatregelen. Hij spreekt van ,,een ernstige situatie’’. Alle seinen staan op rood. ,,Ook in Fryslân gaan de cijfers onverantwoord omhoog.’’

Wat zorgen baart is de snelheid waarmee het virus de laatste dagen om zich heen grijpt. Bron- en contactonderzoek wordt lastig en het zicht op de besmettingen raakt kwijt.

Over regionaal verschillende maatregelen wordt in Den Haag niet meer gesproken. ,,Die vraag zijn we allang voorbij. Het is vijf weken lang voor iedereen een kwestie van op je tanden bijten.’’

De burgemeesters praatten ook over de boerenblokkades van de afgelopen dagen. In Friesland waren distributiecentra van de Lidl (Heerenveen) en Aldi (Drachten) doelwit. Supermarkten vertoonden tot gisteren lege schappen.

Tijdens de lockdown van de komende weken worden nieuwe acties niet gepruimd. ,,Mijn oproep aan de boeren zou zijn: iedereen heeft heel veel begrip voor hun situatie. Ik begrijp hun wens. Die is heel legitiem. Maar in het besef dat heel Nederland nu grote problemen heeft, is blokkeren echt een stap te ver’’, aldus Buma.

Een actie maandagavond bij de Poiesz in Sneek is door de boeren afgeblazen.

Morgen om 15.30 uur op lc.nl een vraaggesprek over de nieuwe maatregelen met Sybrand Buma.

Nieuws

menu