Canadese veteraan Art Boon, die in mei nog een keer naar Friesland wilde komen, overleden

Art Boon tijdens zijn bezoek aan Friesland in 2018

Art Boon tijdens zijn bezoek aan Friesland in 2018 Foto Asing Walthaus

De Canadese oorlogsveteraan Art Boon is zondag overleden. Vorige week werd nog bekendgemaakt, dat hij in mei met zijn wapenbroeder Jim Parks naar Friesland wilde komen.

Art Boon is 98 jaar geworden. Als jonge soldaat van het Perth Regiment was hij bij de invasie van Normandië op D-Day, 6 juni 1944, en bij de bevrijding van Friesland in april 1945. Hij keerde later overigens ook in Nederland terug als hockeyer van het Canadese Military All-Star team.

Keer op keer kwam Art Boon (1924) terug in Friesland, dat hij als jong Canadees soldaat, 78 jaar geleden, had helpen bevrijden. ‘De oorlog is nooit ver weg’, waarschuwde hij vorig jaar nog, toen de Russische inval in Oekraïne zijn gelijk bewees.

Vorig jaar was hij hier samen met Jim Parks. Boon was bij een terugblik op die week nog steeds onder de indruk van de mensenmassa op het Bevrijdingsfestival op het Oldehoofsterkerkhof.

Nog geen week geleden kondigde Koos Pot van de vereniging Canadian Liberators aan, dat Art Boon en Jim Parks begin mei weer naar Friesland zouden komen, als alles meezat. Beide Canadese veteranen wilden het in elk geval, maar ze zijn inmiddels 98.

Vorig jaar hielden ze een slag om de arm, toen gevraagd werd of dit hun laatste bezoek zou zijn. In 2015 waren de veteranen hier nog met zijn achttienen. Van hen leven nu nog vier, twee zijn niet meer in staat tot reizen. Boon en Parks waren dat wel. En het leek erop of ze in 2023 weer zouden komen.

,,Diezelfde dag dat we het bekend maakten werd Art Boon in het ziekenhuis opgenomen’’, vertelt Pot. Zijn nieren functioneerden niet goed, de artsen gaven hem nog een paar dagen. ,,Als we dat hadden geweten hadden we het niet met zoveel bombarie aangekondigd.’’

Zondag overleed Boon. ,,Het doet me meer dan ik dacht’’, zegt Pot. De eerste keer dat ze hem meemaakte was in 2015, toen een groep van 18 veteranen naar Friesland terugkeerde. ,,Van hen leven er nog vier.’’ Twee van hen zijn niet meer in staat te reizen, Boon zou net als vorig jaar met Jim Parks (en familie) naar Friesland komen.

,,We hebben heel veel gesprekken gehad’’, zegt Pot. ,,Ook over de tijd na de bevrijding, over het leven. Dat was soms best intiem. Het voelt een beetje of je een oom bent verloren met wie je het goed kon vinden. Art zei zelf ook: jullie zijn mijn familie overzee. en zo voelt het ook.’’

Boon was bij D-Day in juni 1944, als tank gunner was hij een van de eersten die op Juno Beach in Normandië landden. Later dat jaar raakte hij gewond bij de slag om de Schelde. Het is nog steeds de bedoeling dat Jim Parks en zijn familie eind april naar Friesland komen.