Cambuurstadion: oude ontwikkelaar en bouwer ruziën voor de rechter

Vier jaar nadat ze samen de plannen voor een nieuw Cambuurstadion presenteerden stonden Bouwgroep Dijkstra Draisma en ontwikkelaar Wyckerveste voor de rechter. Tegenover elkaar. Lijnrecht.

Ontwerp van het Cambuurstadion.

Ontwerp van het Cambuurstadion. Widdershoven architecten

,,Zij liepen weg voor het risico. Wij niet. Dat steekt mij. Wij cashen niet twee keer, we willen ons eigen geïnvesteerde geld terug. Het is een van de vele leugens die vandaag verteld zijn”, zegt Hessel Meijer van Wyckerveste aan het einde van de zitting.

,,Ik heb een heleboel onwaarheden gehoord vandaag, en zo is het hele project verlopen. Met deze partij (Wyckerveste, red.) is het verschrikkelijk moeilijk gegaan. Ik heb er vaak pijn in de buik van gehad”, reageert Erik Nicolai, financieel directeur van Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Voor het eerst werd publiekelijk duidelijk hoe slecht de relatie was tussen de initiatiefnemer voor een nieuw Cambuurstadion Dijkstra Draisma en projectontwikkelaar Wyckerveste.

Recht op 1,3 miljoen euro

Wyckerveste daagde Dijkstra Draisma voor de rechter omdat de Limburgse ontwikkelaar recht meent te hebben op 1,3 miljoen euro. Geld dat is verdiend met een grondtransactie en de bouw van twee supermarkten op het WTC terrein. Een onderdeel van de plannen voor het nieuwe Cambuurstadion.

Dijkstra Draisma daarentegen stelt dat ze dat bedrag helemaal niet hoeft te betalen. De claim zou al verrekend zijn omdat Wyckerveste afspraken over de bouw van het stadion en de Leisuredome niet is nagekomen. Dijkstra Draisma had namelijk bouwrechten, aldus de advocaat van het bouwbedrijf, en die zijn geschonden. Sterker nog, Dijkstra Draisma meent recht te hebben op twee miljoen euro van Wyckerveste.

Uit de lange betogen van de advocaten van beide partijen valt op te maken hoe de samenwerking tussen Wyckerveste en Dijkstra Draisma na de ambitieuze presentatie in juni 2017 is verlopen.

Verhouding 50/50

Zo bleek maandag dat Dijkstra Draisma al in 2018 aangaf de businesscase niet te zien zitten. En dat daarom toen werd besloten om de rolverdeling te veranderen. Dijkstra Draisma zou zich richten op de bouw, Wyckerveste volledig op de ontwikkeling. De aandelenverhouding in de gezamenlijke BV veranderde. Negentig procent kwam in handen van Wyckerveste, Dijkstra Draisma behield tien procent. Daarvoor was de verhouding 50/50. Van spanning was geen sprake, het was een formaliteit, zo verklaarden beide partijen toen ogenschijnlijk eensgezind. En dat bleven ze naar buiten toe, ook al liep het project in de loop van de tijd meerdere keren vertraging op.

In maart vorig jaar werden de eerste scheurtjes in de samenwerking voor iedereen zichtbaar. Wyckerveste zei in de Leeuwarder Courant dat niet Dijkstra Draisma maar Van Wijnen de beoogd bouwer van het nieuwe stadion zou zijn. Dijkstra Draisma wilde daar niet op reageren en hulde zich in stilzwijgen.

Ook toen Wyckerveste in november 2020 aangaf het project niet rond te krijgen en het stadion definitief van de baan leek, was er amper openlijke kritiek te horen vanuit Dijkstra Draisma. Tot de zitting maandag.

Cashen

Zo zou de moedermaatschappij van Wyckerveste - Akerpoort Beheer BV - financieel aan de grond zitten, betoogde advocaat Dirk-Jan Westra van Dijkstra Draisma. En dat zou de reden zijn voor de claim van 1,3 miljoen euro. En Wyckerveste zou twee keer willen ‘cashen’ met zowel deze claim als met het verkopen van de plannen aan de nieuwe ontwikkelaar van het stadion, Van Wijnen. Gemaakte afspraken over de bouw van delen van het stadion en de Leisuredome zouden zijn geschonden door Wyckerveste.

Wat werd weersproken door de advocaat van Wyckerveste, Ward van Loo. Volgens hem is het juist Dijkstra Draisma die verdiend heeft aan de plannen terwijl zijn cliënt er miljoenen eigen geld in zou hebben gestoken. Harde afspraken over bouwopdrachten zouden er niet zijn en van financiële problemen bij Wyckerveste zou geen sprake zijn.

,,Wij hebben Wyckerveste zelf bij de plannen betrokken waar we al zeven jaar mee bezig waren. Op het moment dat we er achter kwamen dat het niet liep, zijn wij uit de samenwerking gestapt in het belang van Cambuur. En dan word je er als bouwer zo uitgezet. Het is anders dan gezegd hier”, zei Erik Nicolai van Dijkstra Draisma als laatste tijdens de zitting.

De rechter doet op 5 juli uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Nieuw Cambuurstadion