Cambuur scoort er ouderwets op los

Veel goals, fraaie aanvallen, drie punten. Het Cambuur van gisteravond deed denken aan de geoliede machine van eerder dit seizoen.

Issa Kallon en Robert Muhren vieren de 2-1.

Issa Kallon en Robert Muhren vieren de 2-1. FOTO HENK JAN DIJKS

De schier ongenaakbare koploper Cambuur die twee wedstrijden op rij niet wist te winnen; een enkeling zag er reden tot zorg in. Maar dat was niet nodig ondanks de nederlaag tegen FC Volendam (0-1) en het gelijkspel tegen NEC (0-0). Binnen de Leeuwarder geledingen was er sowieso nimmer paniek. Tegen Jong PSV bleek gisteravond waarom. Een vroege achterstand kon de ploeg niet verontrusten; frivool en aanvallend spelend scoorde het elftal er ouderwets lustig op los.

,,Een mooi resultaat en een mooie wedstrijd met leuk voetbal van beide teams. Hier kijken de mensen wél graag naar”, zei Cambuur-trainer Henk de Jong na afloop, daarmee subtiel refererend aan het ‘antivoetbal’ dat NEC vorige week in Nijmegen aan de dag legde tegen zijn team.

Hoe anders was de filosofie waarmee de Eindhovense beloften in Leeuwarden het veld betraden. Aanvalslustig, spelend om te scoren; het zorgde voor een levendige wedstrijd in het Cambuur-stadion. ,,We hadden er goed op getraind”, zei De Jong. Zijn ploeg maakte optimaal gebruik van de ruimtes die het ofwel kreeg ofwel wist te creëren. Met als gevolg een doelpuntrijke zege met fraai uitgespeelde aanvallen.

De Jong: ,,Het had wel 6-2 of 6-3 kunnen zijn. We weten dat we met onze manier van spelen best eens een goal tegen kunnen krijgen, maar we weten ook dat we het geduld kunnen bewaren om tot goed voetbal te komen en zo de wedstrijd te kunnen winnen.”

Het vizier stond bovendien op scherp. Robert Mühren scoorde in een tijdspanne van vijf minuten voor rust twee keer, Jamie Jacobs rondde tweemaal een goede aanval af en invaller Jarchinio Antonia pikte ook nog een doelpunt mee in wat voor hem door privé-omstandigheden moeilijke tijden zijn.

,,Mühren staat alweer op twintig goals, onvoorstelbaar”, klonk het vol bewondering uit de mond van zijn trainer. ,,En Jacobs scoort twee keer, dat is lekker voor hem.”

Gevoel

Dat vond de middenvelder zelf ook. Glunderend: ,,Ik stond vanochtend op en had al zo’n gevoel dat ik zou gaan scoren. Echt waar. Fijn dat het dan ook nog lukt en fijn dat we winnen. Je zag ook dat er veel energie in de ploeg zat. En vertrouwen hebben we altijd wel.”

Dat bleek al snel, want een vroege achterstand kon Jacobs en zijn teamgenoten geen moment verontrusten. Jeremy Antonisse glipte al na een paar minuten door de Cambuur-defensie nadat linksback David Sambissa buitenspel ophief: 0-1. Jacobs had daarvoor en daarna goede kansen om te scoren, maar bij poging drie was het raak. Hij scoorde de 1-1. De Leeuwarders, bij de hand genomen door smaakmaker Robin Maulun, gingen door twee treffers van Robert Mühren vervolgens met een 3-1 voorsprong aan de thee.

In de tweede helft bleef het een vermakelijke wedstrijd, omdat de Brabantse jongelingen allesbehalve de handdoek wierpen. Jacobs stelde met de 4-1 een kwartier na rust de zege veilig en bekroonde met zijn tweede treffer een voor hem goede wedstrijd.

,,Zo’n pot als vanavond is ook voor ons leuker om te spelen dan een zoals die tegen NEC”, keek hij terug. ,,Dit soort wedstrijden liggen mij sowieso wel, omdat er veel ruimte is en omdat er gaten zijn om in te duiken. Wij kregen veel kansen, Jong PSV ook. Dan krijg je een leuk duel.”

Een kleine twintig minuten voor het eindsignaal tilde invaller Antonia de score nog naar 5-1 in wat voor Cambuur de zestiende zege in 21 competitieduels werd. Dat zag overigens ook assistent-trainer Sandor van der Heide, die voor het eerst sinds een lange periode van afwezigheid weer op de bank zat naast De Jong.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Cambuur