CU in Smallingerland wil weer af van referendum, D66 niet

FOTO ANP

Als het aan de ChristenUnie in Smallingerland ligt, verdwijnt binnen twee jaar en zonder beproefd te zijn het raadgevende referendum weer.

,,Wij zien dat het instrument niet is gebruikt’’, zegt lijsttrekker Pieter van der Zwan. ,,Dan zeggen wij: leuk geprobeerd, maar nu tijd om het op te heffen. Naar onze mening zijn referenda niet de manier om burgers bij besluitvorming te betrekken.’’

Inwoners van Smallingerland kunnen sinds 2016 een referendum over welk onderwerp dan ook aanvragen. Het initiatief kwam van D66, die het invoeren van het referendum afdwong in het coalitie-akkoord. De ChristenUnie stemde als collega-coalitiepartij voor, maar is in beginsel tegen.

Pieter van der Zwan (CU): 'Er is bij ieder onderwerp meer dan alleen een ja of een nee mogelijk'

Wie een volksraadpleging wil houden over een brandende kwestie, heeft 175 handtekeningen nodig. Nadat de gemeenteraad erover heeft gesproken, zijn 1525 steunbetuigingen nodig om een stemming af te dwingen. Het raadgevend referendum is pas geldig bij een opkomst van 30 procent. De kosten bedragen per keer zo’n 200.000 euro.

Van der Zwan vindt – in navolging van zijn Haagse collega-politici die vorige week een einde maakten aan het referendum – dat het democratische instrument afgevoerd kan worden.

De CU-voorman ziet veel haken en ogen. ,,Het organiseren ervan is duur, de voorlichting is cruciaal en komt niet altijd goed van de grond en er is bij ieder onderwerp meer dan alleen een ja of een nee mogelijk. De nuance raakt dan weg, je kent de argumenten en de motivatie van de kiezer niet. Ze stemmen voor of tegen en dat is het dan. Je wilt weten waarom mensen voor of tegen stemmen.’’

Ron van der Leck (D66): 'Lokale issues zijn totaal anders dan landelijke'

Lijsttrekker Ron van der Leck van D66 ,,staat allesbehalve te trappelen om er nu maar weer mee te stoppen’’.

Hij begrijpt dat men er landelijk vanaf wil, omdat voorgelegde kwesties complex kunnen zijn. ,,Lokale issues zijn totaal anders dan landelijke’’, zegt hij. ,,Als je bijvoorbeeld een referendum houdt over het wel of niet invoeren van een koopzondag, dan volstaat een ja of nee.’’ Van der Leck vindt het instrument een mooie en belangrijke manier om inwoners meer zeggenschap te geven over wat hen beweegt en bezighoudt.

Pieter van der Zwan van de ChristenUnie ziet liever andere manieren van burgerparticipatie. ,,Denk aan meer verantwoordelijkheid voor buurtraden en dorpsbelangen bij het maken van beslissingen die een buurt of wijk aangaan.’’

Nieuws

Meest gelezen