COC Friesland vraagt provincie om noodsteun: 'Anders moeten we de deuren sluiten'

Archieffoto regenboogvlag. FOTO ANP

COC Friesland luidt de noodklok: de organisatie, die al vijftig jaar lang opkomt voor LHBTIQ+-belangen, verkeert in financieel zwaar weer nu het geen structurele subsidie van de provincie Fryslân meer ontvangt. Om in de toekomst de broek zelf op te kunnen houden, vraagt het bestuur van de organisatie de provincie per brief om ‘noodsteun’.

,,Als COC Friesland geen noodsteun krijgt, zijn we genoodzaakt de deuren te sluiten”, schrijven ze. ,,Een verlies voor een grote gemeenschap.” De organisatie heeft geen geld om vaste lasten te betalen. Daaronder vallen het salaris van de directeur, de enige betaalde medewerker, en de huur van een kantoor in Leeuwarden.

In 2018 besloot de provincie dat er een einde kwam aan de jaarlijkse subsidie van 50.000 euro. Dat moest een verantwoordelijkheid van gemeenten worden. De inkomsten liepen met 60 procent terug.

‘Verre van ideaal’

COC Friesland ,,beknibbelde al flink’’ op huisvesting. De organisatie ruilde een pand aan het Zaailand in voor een kantoor in het voormalige De Friesland-kantoor. Daar werken in eenzelfde ruimte vrijwilligers, ontvangt men groepen en worden vertrouwelijke gesprekken gevoerd met mensen die een luisterend oor nodig hebben. ,,Verre van ideaal”, schrijft het bestuur. Het COC wil juist een ,,save haven” zijn voor al wie behoefte heeft aan een gesprek over diens persoonlijke situatie, seksuele diversiteit of discriminatie. Die doelstelling haalt de vereniging nu niet meer, aldus het bestuur.

De directeur van het Friese COC zit voor lange tijd ziek thuis. Uiteindelijk stelde men een projectleider aan. Omdat er in de tussenliggende periode geen betaalde kracht aanwezig was, nam het bestuur de meeste taken op zich. ,,Ook verre van ideaal, omdat deze bestuursleden dit naast hun eigen baan erbij doen.”

Vier van de achttien

Kind van de rekening was de fondsenwerving. Na het stopzetten van de provinciale steun moest COC Friesland op zoek naar gemeentelijke subsidies. De organisatie zegt dat het daar niet genoeg tijd in kon steken. Slechts vier van de achttien Friese gemeenten geven nu geld, onder wie regenbooggemeenten als Leeuwarden, Heerenveen en Súdwest-Fryslân.

Die centen zijn bovendien ‘geoormerkt’, dat wil zeggen dat ze enkel voor bepaalde activiteiten mogen worden gebruikt. De vaste lasten kan COC Friesland daar niet van betalen.

De vereniging vraagt de provincie om eenmalige noodsteun. Het bestuur wil ,,tijd en ruimte kopen” om met gemeenten om tafel te gaan voor structurele subsidies. ,,Zo kunnen wij over een tijdje onze eigen broek weer ophouden en functioneren als een gezonde stichting.”

Lees ook | Bestuursvoorzitter Sabine Frieszo toonde zich begin dit jaar strijdbaar. ,,Wat er ook gebeurt, wij blijven!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
LHBTI