Er was geen andere partij die zo op de briefstemmers leunde als het CDA en de PvdA (bekijk hier hoeveel briefstemmen in elke gemeente naar een partij gingen)

CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra reageert woensdag op het partijbureau op de uitslagen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: Vincent Jannink

Van iedere drie stemmen die per brief werd uitgebracht, ging er in Friesland een naar het CDA. Per post stemmen ontwaart de vergrijzende achterban van de partij.

Want die briefstemmen, zo’n 13.000 in totaal, is ruim een vijfde van de 60.000 stemmen die het CDA woensdag in de provincie kreeg. Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsuitslag van Friesland. Daarin ontbreken nog wel de uitslagen in Leeuwarden en Opsterland. De gemeenten hebben de complete uitslag nog niet gedeeld.

Ook de PvdA zag een groot gedeelte van de achterban per post stemmen, net geen 1 op de 5 PvdA-stemmers deed dat al voorafgaand aan de stembusgang op de woensdag. Zo’n 10 procent van de VVD-stemmers koos op afstand, bij 50Plus lag het getal op 15 procent. Forum voor Democratie moest het niet hebben van de thuisstemmer. Net iets meer dan een procent van de steun kwam via de post.

Briefstemmen was voorbehouden aan kiezers van 70 jaar en ouder. In Friesland mochten 100.000 kiezers vanuit huis stemmen. Bijna 40 procent deed dat ook daadwerkelijk. De andere kiezers gingen naar de stembus, gaven een volmacht af, of stemden niet.

De uitslag geeft inzicht in de stemvoorkeuren van een 70-plusser. Ruim twee derde van de Friese thuisstemmers ging voor het CDA, de PvdA en in mindere mate VVD.

Het laat ook zien dat CDA en PvdA een vergrijzende achterban hebben - en die dus graag gebruikmaakt van de kans om in coronatijd een stembureau te mijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkiezingen